Dit is altijd de drukste tijd van het jaar | Dagboek van Sonja Steenbergen

Sonja Steenbergen. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week: Sonja Steenbergen. Zij en haar man Willem zijn het gezicht van Steenbergen, De Echte Bakker uit Meppel. De ambachtelijke bakkerij staat onder meer bekend om haar befaamde oliebollen, die al jaren in de prijzen vallen.

Eerste kerstdag 25 december

Na een drukke dag voor de kerst, beginnen wij lekker rustig aan deze eerste kerstdag. Normaal gesproken vieren wij kerst met de hele familie, nu gewoon met het gezin thuis in Ruinen. Dat is dus met onze kinderen Bibi (woont in Enschede op kamers en studeert fysiotherapie), Nikki (werkt ook in de bakkerij), haar vriendje Rens en onze Jan-Willem, hij gaat nog naar school.

Best lastig allemaal, zo’n coronajaar waarin de meeste winkels en horeca gesloten zijn en het normaal een hele gezellige tijd hoort te zijn.

We laten fijn onze drie honden Jip, Jil en Josje uit in Rheebruggen. Tegen 13.00 uur gaan we brunchen met de kinderen. Lekker ontspannen. Nog even een cadeautje onder de kerstboom leggen, eten en een film kijken. Daarna op tijd naar bed.

Tweede kerstdag 26 december

Wat een luxe, nog een vrije dag, heerlijk! We zijn om 7.30 uur opgestaan. Samen met mijn man Willem laat ik de honden uit in de Anserdennen. Vervolgens drinken we koffie bij mijn schoonmoeder, gezellig. We gaan ook nog even langs bij mijn zwager en schoonzus. Onze en hun honden spelen lekker met elkaar, leuk!

‘s Middags doen we lekker rustig aan. Een film kijken en niets doen. Nog even rust voordat we ons opmaken voor de drukste en laatste week van het jaar.

Maandag 27 december

Het is 04.25 uur. De wekker gaat. Willem, Rens en Nikki zijn al naar de bakkerij in Meppel. Wij hebben de bakkerij in 2010 overgenomen en werken er met veel plezier.

Ik maak nog snel even het huis schoon, draai nog even een wasje en ga dan tegen 05.45 uur ook naar Meppel, samen met Bibi. Er is genoeg te doen. We vullen de lege schappen en leggen bestellingen klaar. Vervolgens ga ik aan de slag met de administratie. Op maandag maak ik altijd facturen en zorg ik dat er facturen worden betaald. Ook gaan de bestellingen voor de groothandel Back Beko de deur uit.

Eenmaal thuis was ik nog even snel de ramen. Tijd om eten te maken. Nog even ontspannen en dan op tijd naar bed.

Dinsdag 28 december

De wekker gaat: 04.25 uur. Een nieuwe dag begint. Het aftellen is begonnen; nog 4 dagen werken. Nog even snel stofzuigen, dweilen en de badkamer en het toilet schoonmaken.

Op naar Meppel! De rest is al aan het werk in de bakkerij.

Vanaf vandaag staat ons kraampje buiten voor de winkel, voor de verkoop van de oliebollen. Het is al best druk. Mensen komen graag onze oliebollen proeven. We doen altijd mee aan de landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Dit jaar hebben wij de tweede prijs gewonnen. Aan deze competitie doen altijd veel bakkers mee. Wij staan al zeven jaar op rij in de top drie. Ik ben zo trots dat Willem en de bakkers zulke goede topkwaliteit leveren. Het is zo fijn om dat te verkopen. De keurmeesters vinden ook dat ze echt vakmanschap leveren. ,,De oliebol uit Meppel met zijn dunne krokante korst en zachte binnenkant was een feest om te eten. Het zijn bovengemiddeld goede bollen”, zo oordeelde de jury.

Het is een drukke dag, de tijd vliegt voorbij. Om 17.00 uur snel naar huis om eten te koken. Ook vandaag op tijd naar bed, morgen weer vroeg op.

Woensdag 29 december

Net als de voorgaande dagen gaat de wekker weer vroeg. Snel uit bed en het huis poetsen. Daarna weer op weg naar Meppel. In de bakkerij en de winkel is het alweer een drukte van belang. De schappen en vitrines moeten weer worden aangevuld met verse producten. Ook heb ik de bestellingen klaargelegd.

Met Bibi turf ik alle bestellingen zodat we de aantallen aan de bakkers kunnen doorgeven. Daarna haal ik boodschappen. Daar hebben we morgen en overmorgen geen tijd meer voor. Toch ook nog maar even een staatslot gekocht; je weet maar nooit.

’s Avonds hebben we lekker gegeten en nog even rustig aan gedaan. We gaan weer op tijd in bed, het is weer genoeg geweest voor vandaag.

Donderdag 29 december

Het is nog vroeg wanneer ik de honden uitlaat. Na wat opruimen en poetsen stap ik in de auto, op weg naar Meppel. Na de dagelijkse dingen, winkel aanvullen en bestellingen doornemen, zetten we de grote kraam op voor de deur. We zijn blij dat het zo druk is en dat we zoveel oliebollen kunnen verkopen.

Dit is altijd de drukste tijd van het jaar. Vanavond om 23.00 uur staan de bakkers alweer paraat, ze bakken dan oliebollen, de hele nacht door. In de ochtend beginnen ze ook nog met het bakken van brood. Dit is echt de drukste dag van het jaar. Op nieuwjaarsdag doen we niet veel. Daar kijk ik dan ook wel naar uit. Volgende week gaan we alles flink schoonmaken. Na het bakken van oliebollen wordt alles zo vet, dan is extra schoonmaakbeurt wel nodig.

Nieuws

menu