Dit kiest Drenthe voor de provinciale staten. Bekijk hier hoe in jouw gemeente is gestemd

BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de exit-poll in Noord-Holland Foto: ANP/Sem van der Wal

De stembureau’s zijn gesloten. De stemmen worden geteld. De eerste uitslag kwam uit Emmen, daar haalde de BBB 35 procent van de stemmen. Volg hier de uitslag en kijk hoe er in Drenthe wordt gestemd.

Dit stemmen mensen in jouw gemeente

Rond 22.00 uur zijn de eerste uitslagen in gemeenten binnengekomen. De wedstrijd voor ‘snelste’ gemeente werd wederom gewonnen door Schiermonnikoog. Door de hoge opkomst lukt het enkele gemeenten niet om in de verkiezingsnacht met een uitslag te komen. Het tellen gaat daar donderdagochtend verder. Op de kaart hieronder zie je de uitslagen zodra ze bekend zijn.

Zetelverdeling Provinciale Staten en Eerste Kamer

Na middernacht komen de eerste ‘voorlopige prognoses’ van de zetelverdeling in de twaalf Provinciale Staten en de Eerste Kamer. Deze prognoses zijn nauwkeuriger dan de exitpolls. Ze zijn immers gebaseerd op daadwerkelijke uitslagen.

De uitslagen worden na de verkiezingsavond en -nacht aangescherpt, maar definitief zijn ze pas op 24 maart. Dan heeft de Kiesraad ze bevestigd. De Eerste Kamer wordt nog later bekend. De twaalf Provinciale Staten kiezen deze pas op 30 mei.

Voor de fijnproevers hieronder de landelijke uitslag op de kaart.

Nieuws

menu