De Dorpsvereniging voorziet problemen wanneer in de toekomst een oostelijke ontsluitingsweg zal aansluiten op de rotonde bij Nieuwveense Landen.

Dorpsvereniging wil tunnel Nijeveenseweg: ‘Verkeersveiligheid staat voorop’

De Dorpsvereniging voorziet problemen wanneer in de toekomst een oostelijke ontsluitingsweg zal aansluiten op de rotonde bij Nieuwveense Landen. Frens Jansen

Nijeveen - Verkeer in en rond het dorp blijft een belangrijk onderwerp voor Dorpsvereniging Nijeveen (DVN). In 2020 staat de herinrichting van een deel van de Dorpsstraat op de investeringslijst van de gemeente Meppel. DVN-voorzitter Klaas Neutel is er blij mee, maar daarmee zijn voor de Dorpsvereniging niet alle knelpunten opgelost.

De Dorpsvereniging voorziet problemen wanneer in de toekomst een oostelijke ontsluitingsweg zal aansluiten op de rotonde bij Nieuwveense Landen. „Dan kruist deze weg de Nijeveenseweg. Dat wordt een zeer gevaarlijk punt. Wij willen daar graag een tunnel voor de verkeersveiligheid”, zegt Neutel stellig.

De Dorpsvereniging heeft daarover haar standpunt al eens duidelijk gemaakt bij de gemeente, maar Neutel vraagt zich af of die geluiden wel goed zijn binnengekomen op het Stadhuis. Neutel: „Voorlopig zullen we de aandacht daarop blijven vestigen.”

Nieuwe voorzitter

Klaas Neutel is sinds april de nieuwe voorzitter van DVN. Hij volgde in deze functie Christo Kok op. Neutel heeft als oud-gemeenteraadslid voor het CDA in Meppel en voormalig CDA-Statenlid veel bestuurservaring. Tevens was hij jarenlang directeur van cbs De Wel in Nijeveen. Al die jaren in de politiek en onderwijsland hebben hem veel contacten opgeleverd waar hij nu als preses van de Dorpsvereniging optimaal gebruik van maakt.

„Ik heb altijd goed contact gehouden met wethouder Henk ten Hulscher en loop regelmatig bij hem binnen. Of ik bel voormalig collega-Statenleden op. De lijntjes zijn kort en het is leuk om daar gebruik van te maken. Dat ik raadslid ben geweest is een voordeel, maar kan ook een belemmering zijn. Soms heb ik teveel begrip voor de andere kant. In gesprek met het bestuur ben ik soms het gemeentebestuur aan het verdedigen, omdat ik weet hoe de hazen lopen.”

Streng en kritisch

Het weerhoudt Klaas Neutel er niet van om streng en kritisch te zijn richting het gemeentebestuur. Zo is het mooi dat voor 2020 de herinrichting van de Dorpsstraat voor het traject Veurdele tot spoor op het programma staat, maar komt de noodzaak tot deze ingreep volgens Neutel voort uit „laksheid” en „wanbeleid” van de gemeente. Bij herhaaldelijke aanleg van en werkzaamheden aan nutsvoorzieningen voor (nieuwe) woningen, is de stalen mat onder de bestrating van de Dorpsstraat volgens hem zwaar beschadigd geraakt.

„Dat had hersteld moeten worden. Als dat al die keren was gedaan, had de Dorpsstraat nu niet vernieuwd hoeven worden. Als de Dorpsstraat voor de herinrichting straks deels wordt afgesloten, zal het verkeer over de Nijeveense Kerkweg en Gedeputeerde Dekkerweg worden geleid. Ik heb al tegen wethouder Koning gezegd dat er toch echt wat langs deze wegen moet gebeuren, omdat het bij nat weer anders een grote blubbertroep wordt. Ik heb daar nog niets van teruggezien.”

Landbouwweg

Tot teleurstelling van Neutel is er nog altijd geen zicht op een landbouwweg, die het voor landbouwverkeer mogelijk maakt vanaf de 1e Nijeveense Kerkweg de landerijen ten zuiden van Nijeveen te bereiken. „Nu zijn die percelen grond alleen te bereiken via het Griftestuk en het Nieveen. Als die via de achterkant bereikbaar zouden zijn, zou dat veel minder landbouwverkeer door het dorp betekenen. Het is jammer dat daar vertraging op zit. Ik vind dat de gemeente daar meer in zou mogen investeren.”

Zijn eerste maanden als voorzitter van de Dorpsvereniging zijn Klaas Neutel goed bevallen. „Het is leuk om met zo’n club mensen te werken. Je hoeft maar te kikken en mensen staan voor je klaar. Christo Kok en Wim de Kleuver namen afscheid in het bestuur. Eén berichtje in de Molen en de functies zijn weer opgevuld.”

Zonnepanelen op De Schalle

„De Dorpsvereniging is een sterke organisatie, ik hoef daar mijn stempel als nieuwe voorzitter niet op te drukken. Wel zijn er aandachtspunten voor de toekomst. Een energieneutraal Nijeveen is op dit moment ver weg, omdat de postcoderoos op De Schalle niet doorgaat én er een kink in de kabel is gekomen bij het project Zon Op Groot Dak. Dat zijn frustrerende dingen. Over 5 à 10 jaar hoop ik dat dat is opgelost. Verder ben ik onderwijsman genoeg om te hopen dat beide basisscholen nog eens samengaan in één schoolgebouw. We zijn bezig met het herschrijven van de Dorpsvisie. Nijeveen vergrijst. Wat betekent dat over tien jaar voor onze woningvoorraad?”

„Ja, er gebeurt veel in Nijeveen, het dorp draait goed, maar dat kan allemaal, omdat de Dorpsvereniging serieus wordt genomen. We blijven in beweging en daarom kunnen partijen niet om ons heen.”