Drentse Fiets4Daagse ondanks coronamaatregelen en wisselvallig weer een succes: 'Blij dat we weer mogen'

In Meppel is de 55ste editie van de Amslod Drentse Fiets4Daagse dinsdag van start gegaan. Het is de 33ste keer dat Meppel als startplaats fungeert.

Volgens de organisatie zijn er ruim 1000 deelnemers aan de start in Meppel verschenen. Een exact aantal is er nog niet, maar de organisatie schat dat het er minder zijn dan in 2019. „Dit komt vooral omdat de fietsers zich pas in juni konden inschrijven. Veel van hen hadden toen al andere plannen. Daarbij hebben zij toch nog angst voor corona. Na de persconferentie van afgelopen week zijn er nog veel mensen afgehaakt”, vertelt Bart Kattenberg, voorzitter voor het organisatiecomité in Meppel.

Achtste keer

Geheel coronaproof, dus zonder stempelposten en in kleine groepjes, gaan de deelnemers op pad. Op de tweede dag verzamelen de eerste fietsers zich al om 08.00 uur. Marianne en Wim uit Winterswijk melden zich even na tien uur. Het is de achtste keer dat het echtpaar mee doet. Woensdag zijn ze naar Zwartsluis gefietst, donderdag is het Ruinerwold. „Het is een prachtige tocht”, zegt het paar over de eerste fietsdag. „We hebben nog een keer pauze gehouden. Koffiedrinken met appeltaart, heerlijk.”

Blikmuseum Koekange

Aan de 55ste Fiets4Daagse doen deelnemers mee uit alle hoeken van het land. Zo komen Erik en Greta uit Den Haag. Zij fietsen voor de zesde keer mee in Meppel. „Wij zijn fanatiek begonnen met fietsen toen Erik met pensioen ging, acht jaar geleden. Familie van ons woont hier in de buurt. Zodoende leerden wij Meppel en de omgeving kennen. Voor ons is het een feestje om hier te zijn. Wij genieten van alles wat Drenthe te bieden heeft: de natuur, de mensen en de gezelligheid.”

Op de tweede dag van het evenement kunnen de deelnemers een kijkje nemen bij de kaarsenmakerij in Weerwille en een bezoek brengen aan het blikmuseum in Koekange. „Nooit verwacht dat ik een blikmuseum zou bezoeken. Ik vind het geweldig, wat een collectie”, zegt het stel uit Den Haag.

Maatregelen

Wat deze editie anders dan andere jaren maakt, zijn vooral de coronamaatregelen. Op Sportpark Ezinge heeft de organisatie een straat met dranghekken gecreëerd waartussen de deelnemers met hun fiets aan de hand de start en de finish door kunnen lopen. De organisatie hanteert bovendien tijdsloten. Om de tien minuten kan een klein groepje starten.

Net als voorgaande jaren kunnen de fietsers vanuit startplaats Meppel gebruikmaken van de speciaal voor hen ingerichte camping op Sportpark Ezinge. Eigenaren van tenten, caravans en campers druppelen zaterdag al binnen op de velden van Alcides en de Sprinter. Tevens staat er een terras waar vijftig mensen tegelijkertijd terecht kunnen om iets te eten en te drinken.

Jaap en Roelina uit Friesland drinken woensdag om 09.00 uur een kop koffie op het terras, startklaar voor de tweede dag. Er staat hen een route te wachten van 40 kilometer, dwars door het Drentse land. Het echtpaar deed al vier keer mee aan de vierdaagse: „De omgeving is prachtig. Maar soms staat er behoorlijk wat wind en moet je flink trappen. Een elektrische fiets? Nee, daar doen wij niet aan. Een kop koffie aan de start is dus zeker nodig”, grapt het koppel.

Beleefpost

In tegenstelling tot de voorgaande jaren hoeven de deelnemers niet te stoppen bij een stempelpost. Veel van hen ervaren dat niet als een gemis: „Het scheelt ons ontzettend veel tijd. Je hoeft niet in een rij te staan wachten. Fijn dat je nu door kan fietsen’’, klinkt het onder de fietsers.

Onderweg zijn er bovendien geen beleefposten. Onder beleefposten vallen bijvoorbeeld braderieën, spelletjes of optredens. Toch kunnen de deelnemers bij allerlei locaties nog even afstappen. Zo voerde de route maandag, voor het eerst in de geschiedenis van het fietsevenement, langs de tapijtstad Genemuiden. De fietsers van de 40 en 60 kilometer bezochten daar het Tapijtmuseum.

Wijngoed Havelte

Een andere locatie waar de fietsers van hun fiets kunnen stappen, is bij de Wijngoed Havelte, een van de ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland die wijn produceert. Een groot deel van de deelnemers parkeert daar de fiets en brengt een bezoek aan de wijngaard. „Wat een mooie locatie. Fantastisch dat er in deze omgeving een wijngaard is, nooit geweten. Voor een goede fles wijn hoef je dus niet naar Frankrijk of Argentinië toe”, vertelt de 68-jarige deelnemer Gijs, gehuld in regenpak.

Op de derde dag eindigt de route bij de nieuwe hoofdsponsor van de Drentse Fiets4Daagse: Amslod. De producent van elektrische fietsen organiseert daar een coronaproof minifoodtruckfestival. Ondanks het wisselvallige weer, draaien de meeste fietsers er hun hand niet voor om. Met een regenpak aan wordt de route veelal lachend volbracht.