Druk op de zorg neemt toe door griepepidemie, personeelstekort helpt niet mee. Isala: 'De cijfers zakken, maar het houdt ons nog steeds bezig'

Het ziekenhuis in Meppel. Foto: Willem Braam

Nederland kampt met de grootste griepgolf sinds het voorjaar van 2020, in het begin van de coronaperiode. Sinds half december is er officieel sprake van een griepepidemie. Ziekenhuizen moeten bijvoorbeeld steeds vaker de deuren van spoedeisende hulpposten sluiten als gevolg van de griepepidemie.

In Meppel was de spoedeisende hulp 9 januari ’s avonds twee uur lang dicht, maar volgens Isala heeft dat weinig met de griepepidemie te maken. „Het gebeurt wel vaker dat de spoedeisende hulp een korte tijd dicht moet, dat zien we ook landelijk gebeuren. Ambulances uit Harderwijk wijken dan bijvoorbeeld uit naar Zwolle. Zonder griepepidemie gebeurt dat ook wel.”

Bij Isala hebben ze ook veel te maken met de epidemie, er is een toename van patiënten, maar ook veel zorgpersoneel zit ziek thuis. „Door de griepgolf valt er veel personeel uit, omdat ze zelf ook ziek zijn. Verder zijn er veel bedden bezet, door luchtwegklachten en andere winterse infecties. Daarnaast hebben we natuurlijk nog steeds het coronavirus waar we mee kampen. De cijfers zakken weliswaar, maar het houdt ons nog steeds bezig.”

Ondanks de hoge cijfers komt de griepepidemie wel tot z’n einde. „Het personeel van Isala heeft lange tijd hoge werkdruk ervaren, maar dat is er nu wel af. We zien een lichte afname in de griepcijfers, en dat is ook weer te merken in het ziekenhuis.”

Nieuws

menu