Drukkerijmuseum Meppel vindt een vervanger voor bijzondere, maar kapotte, regelzetmachine in Oirschot

Inladen van de Intertype Foto: Drukkerijmuseum Meppel

Een van de bijzonderste museumstukken van het Drukkerijmuseum Meppel, de Intertype regelzetmachine, is kapot. Een voormalig eigenaar van een drukkerij in Oirschot had nog zo’n machine staan en stelde deze beschikbaar aan het Drukkerijmuseum.

De Intertype regelzetmachine van het Drukkerijmuseum in Meppel begon kuren te vertonen. Er konden daarom geen demonstraties met het apparaat worden gehouden voor bezoekers.

Revolutionair

Volgens het museum was de Intertype revolutionair in de drukkerijwereld. Men kon ineens via een toetsenbord woorden intoetsen. Zo konden hele regels gezet worden. Daarvoor werden woorden nog gedrukt door letter voor letter de regels te zetten. Krantenartikelen konden met de Intertype op een hoger tempo gemaakt worden.

Jos de Croon, voormalig eigenaar van drukkerij De Croon van Heerbeek in Oirschot, had eind jaren zeventig een goed werkende Intertype ingepakt en weggezet in het magazijn. De Croon heeft deze machine beschikbaar gesteld aan het Drukkerijmuseum. De machine werd vrijdag, samen met een drukpers en een aantal letterbokken, naar Meppel gebracht.

Bezoekers van het Drukkerijmuseum kunnen binnenkort, als de Intertype werkzaam is, de machine bewonderen. Bij demonstraties kan de machinezetter een naam of adresregel voor een bezoeker maken.