Echtpaar Smits-Alting uit Meppel is 65 jaar getrouwd: 'Nooit een overlopende ruzie gehad'

Hendrik Smits (90) en Geertje Alting (89) zijn 65 jaar getrouwd. Foto: Benny Spin

Hendrik Smits (90) en Geertje Alting (89), wonend in Meppel, vierden zondag dat ze 65 jaar zijn getrouwd.

Het was op de Ganzenmarkt in Coevorden dat ze elkaar tegen het lijf liepen. Voor Hendrik Smits uit Dalerveen was de ontmoeting met Geertje Alting uit Gees „liefde op het eerste gezicht”. Voor Geertje had het nog even tijd nodig.

„De vierde dag van de Ganzenmarkt was echt de uitgaansdag voor de jeugd. Er was dansen in bij Café Arends”, vertelt Hendrik. „De meisjes zaten aan de kant. En de jongens kwamen met veel bravoure binnen, en gingen aan de bar staan.” Daar zag hij haar voor het eerst. Ze kwamen aan de praat. Nog diezelfde avond bracht hij haar naar huis. Het duurde echter nog een jaar voor ze echt verkering kregen. Zes jaar later op 2 mei 1956 trouwden ze in het gemeentehuis van Dalen. Wat volgde was een prachtig huwelijksfeest, met veel gasten.

Boerengezin

Hendrik groeide op in een boerengezin met negen kinderen. Geertje komt ook uit een boerengezin, met vijf kinderen. Na hun trouwen namen ze intrek op een boerderij in Dalen, bij een alleenstaande man. Daar werkten ze ook beiden. Hier werden de vier kinderen, drie dochters en een zoon geboren. Die zorgen op hun beurt voor acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Na het overlijden van de huurbaas moesten ze op zoek naar andere woonruimte en werk omdat de erfgenamen de boerderij en het land wilden overnemen. Ze verhuisden naar de Wijk, waar Hendrik bedrijfsleider werd op de boerderij van boer Nijsingh. „Heb er altijd met veel plezier gewerkt.” Nadat de zoon des huizes oud genoeg was om de boerderij over te nemen, kwam Smits zonder werk te zitten. Dat was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ten tijde van de crisis. „Ik heb echt overal gesolliciteerd, maar het bleek door de grote werkloosheid moeilijk om weer aan te bak te komen.” Na een ernstig ongeluk werd hij definitief afgekeurd.

Lintje

In die tijd was hij al ouderling bij de Nederlands Hervormde Kerk in IJhorst. Toen de koster ermee stopte nam hij diens werkzaamheden over. „Onbezoldigd hoor”, lacht Hendrik. Zestien jaar deden ze dat samen. Ook met de restauratie van de kerk hielp hij mee. Hiervoor werd hij koninklijk onderscheiden bij zijn afscheid (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) en ontving hij een kerkelijke oorkonde.

Beide waren tot voor kort nog bijzonder betrokken bij het dorp. Geertje ging nog elke maandagmorgen naar koersbal in de Havezate voordat corona kwam. En de bingo werd ook nooit overgeslagen. Ook ging ze elke week nog naar ouderengymnastiek, maar door corona ligt dit momenteel stil. Ze is tevens al ruim zestig jaar lid van de Vrouwen van Nu. En lid van de Vrouwenvereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk te IJhorst. Maar sinds maart dit jaar is ze overal mee gestopt.

Doordat de gezondheid van Hendrik minder werd zijn Hendrik en Geertje in maart verhuisd naar woonzorgcentrum Reestoord in Meppel. Hendrik houdt van sudoku’s oplossen. Ook heeft hij jaren in het bestuur van de vereniging van eigenaren van het appartementengebouw de Wijckhorst in De Wijk gezeten. Verder houden ze van lezen. Een geheim voor een 65-jarig huwelijk is er niet echt. Hendrik: „Veel geven en weinig nemen.” Geertje beaamt dit. „We hebben nooit een overlopende ruzie gehad.”