Educatieproject opgezet door melkveebedrijven in Nijeveen leert basisschoolkinderen meer over het boerenleven. ‘Sommige kinderen weten niet eens waar melk vandaan komt’

De leerlingen zijn enthousiast over de boerderij. Foto: Wilbert Bijzitter

Waar normaal alleen het geloei van zo’n honderd koeien is te horen, echoden er donderdagochtend ook kinderstemmen in de stal. Kinderen van basisschool De Wel uit Nijeveen kwamen een bezoekje brengen aan Boerderij Koldermelk om zo meer te leren over het boerenleven.

Meerdere boeren uit Nijeveen hebben een educatieproject opgezet, omdat mensen steeds minder weten over het boeren. Melkveehouder Bart Ekkels maakt deel uit van het project: „Sommige kinderen weten bij wijze van spreken niet eens dat een koe vier poten heeft. Op deze manier zien de kinderen op een leuke, leerzame manier waar melk vandaan komt én wat er allemaal mee gedaan kan worden.”

Het project begon vorige week al met een bezoekje aan de basisscholen. „We zijn in de klas geweest om wat te vertellen over ons beroep. Nu zijn we naar groep 6/7 geweest, maar ook groep 2 is er mee bezig. Zo heb je kinderen in verschillende leeftijden die erover leren. Ze kunnen het boerenleven nu in de praktijk zien en meemaken.”

Als het een succes is, willen de boeren dit project ieder jaar gaan doen. „We hebben nu bewust alleen scholen uit Nijeveen benadert, maar volgend jaar zouden we ook scholen uit Meppel kunnen uitnodigen. We hopen wel dat dit een jaarlijks project wordt, maar het is nu nog heel laagdrempelig.”

Een succes is het al wel te noemen, want de kinderen rennen vol enthousiasme rond op de boerderij. Al zijn het niet alleen de koeien waar ze aandacht voor hebben. Ook de kittens op het erf worden aandachtig bestudeerd. Na een bezoekje aan de stal kunnen de kinderen ook nog proeven van wat een koe nou produceert. Op de boerderij wordt zelf chocoladevla gemaakt, die de kinderen gretig aannemen. Na het proeven is het tijd om weer terug naar school te gaan. Maar dat ze meer over de boerderij te weten zijn gekomen, dat is wel zeker.

Nieuws

menu