'Een geschiedenis die Nederland voorgoed veranderde'. De documentaire Sporen van Indië draait in de Luxor bioscoop Meppel

Historicus en documentairemaker Hans Goedkoop.

Historicus en documentairemaker Hans Goedkoop. Aangeleverde foto

Janneke Budding uit Meppel en haar man waren de eregasten tijdens de première van de documentaire ‘Sporen van Indië’. Inmiddels heeft deze documentaire 10.000 bezoekers getrokken en hiermee de Kristallen Film-status behaald. Op 19 en 20 mei draait de film ook in de Luxor bioscoop in Meppel.

De filmische documentaire is gemaakt door Hans Goedkoop en Reda van der Putten en ging 3 februari in première in Amersfoort.

„De rode draad in de documentaire is het verhaal van mijn schoonouders To en Aris Budding”, vertelt Janneke Budding. „Net getrouwd werden ze in 1939 uitgezonden naar Indië om pas in 1948 terug te keren naar Nederland.”

Ze vervolgt: „Veel foto’s en documenten uit die periode bleken ze bewaard te hebben. Op grond daarvan schreef ik een boek over hun Indische jaren, inclusief kamptijd: Amersfoorters op Java 1939-1948. Producer Reda van der Putten, die mijn boek kende, nam al in een vroeg stadium contact op. Veel van de verhalen, foto’s en documenten die mijn man en ik aanleverden over de Indische jaren van zijn ouders zijn terug te zien in de documentaire.”

Historicus en documentairemaker Hans Goedkoop is zelf van Indische komaf. Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.

Voorstellingen Luxor Cinema’s Meppel, Kruisstraat 20-01 op vrijdag 19 mei om 19:00 uur en op zaterdag 20 mei om 19:00 uur.