Een tekort aan arbeidskrachten wordt eerder een probleem in Drenthe dan een hoge werkloosheid, zegt de provincie

De coronacrisis deed de werkloosheid in Drenthe wel toenemen, maar die blijft laag. Een tekort aan arbeidskrachten is eerder een probleem.

Nu de maatregelen zijn versoepeld en het weer weer lekker is, ziet het er voor de horeca een stuk zonniger uit.

Nu de maatregelen zijn versoepeld en het weer weer lekker is, ziet het er voor de horeca een stuk zonniger uit. Foto: Marcel Jurian de Jong

De werkloosheid was voor de coronacrisis met 2,9 procent extreem laag en ligt nu nog onder het landelijk gemiddelde, antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van Statenlid Annigje Udinga (VVD) uit Meppel. Zij maakte zich vooral zorgen over de toename van het aantal werklozen in Hoogeveen, Emmen en haar eigen woonplaats. Ze baseert zich op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Horeca

Vooral in de horeca is de werkloosheid tussen februari 2020 en februari 2021 fors toegenomen, meldt de provincie, niet verrassend gezien de lockdown. In heel Nederland bedraagt de toename in deze sector 169 procent, terwijl die in Drenthe ‘slechts’ 78 procent betrof. Nu de restaurants en cafés weer opengaan, kunnen de medewerkers weer aan de bak.

De totale toename van de werkloosheid in Drenthe bedroeg volgens cijfers van de afdeling economische zaken van de provincie 6 procent, terwijl die landelijk 19 procent bedroeg. De provincie wijst op toenemende signalen van krapte op de arbeidsmarkt en maakt zich daarom geen zorgen over de werkloosheid.

Juist vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat niemand langs de kant blijft staan, bijvoorbeeld doordat hij niet aan de wensen van een werkgever kan voldoen. Het provinciebestuur wijst daarom op de onlangs opgerichte mobiliteitsteams, waarin werkgevers, vakbonden, gemeenten en het UWV samenwerken. Zij gaan mensen die door de coronacrisis hun werk kwijtraakten, helpen snel weer aan de slag te komen.

Opgelucht

Annigje Udinga is opgelucht dat de cijfers rooskleuriger zijn dan toen ze haar schriftelijke vragen stelde. „Het gaat beter dan verwacht, dat horen we ook van werkgevers en werknemers. De Drentse economie herstelt zich goed. Maar het is goed om mensen te scholen die nog wel werkloos zijn, zoals Gedeputeerde Staten willen.”