Eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar. Medewerkers kinderopvang in Meppel staken niet

Voor het eerst in twintig jaar staken vandaag medewerkers uit de kinderopvang. Op ruim 500 locaties in het land blijven de deuren dicht. Er wordt echter niet overal actie gevoerd, zoals in Meppel.

Eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar.

Eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar. Foto: Martijn Bijzitter

„Hoewel de werkdruk soms hoog is, willen wij ouders niet de dupe laten worden’’, klinkt het bij veel kinderopvangorganisatie in de stad.

Bij 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land wordt gestaakt. Medewerkers leggen de hele dag het werk neer omdat werkgeverskoepels geen goede cao-afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk, zegt Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV). Volgens de vakbond is het de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector. Ook gaan medewerkers van onder andere de dagopvang en buitenschoolse opvang donderdag demonstreren in Nieuwegein.

Drenthe

Met meer dan 400 Partou-locaties in het land, maakt een deel van de leidsters onderdeel uit van de staking. Het gaat hier voornamelijk om vestigingen uit het westen en midden van het land. Geen van de vestigingen uit Drenthe neemt deel aan het protest. Volgens de organisatie is daar geen verklaring voor te vinden: ,,Het is niet zo dat de werkdruk in het ene deel van het land hoger ligt dan in het in het andere deel. Wij begrijpen dat de werkdruk soms best groot is, dat is een zorg. Vooral het afgelopen anderhalf jaar. Maar wij proberen daar zo goed mogelijk op te acteren. Het is een individuele beslissing om wel of niet deel te nemen aan de staking. Wij hebben gewoon geen enkele aanmelding ontvangen van leidsters uit Drenthe’’, laat een woordvoeder van Partou weten.

Werkdruk

De brancheverenigingen voor de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) hebben onlangs een akkoord bereikt met Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) over een nieuwe cao. FNV is daar boos over en zegt dat de overeenkomst te weinig doet om op korte termijn de werkdruk te verminderen. Volgens de vakbond kijken de werkgevers naar Den Haag om de problemen op te lossen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn.