Medewerkers, patiënten en burgemeester Korteland ‘trekken’ de eerste paal de grond in.

Eerste paal nieuwe ziekenhuis gaat met een donderslag de grond in

Medewerkers, patiënten en burgemeester Korteland ‘trekken’ de eerste paal de grond in. Daan Prest

Meppel - De bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de Reggersweg - tegenover het huidige ziekenhuis - is begonnen. Medewerkers van Isala, patiënten en burgemeester Korteland sloegen gisteren de eerste paal in de grond.

En dat gebeurde met een knal, letterlijk. Waar de lucht ‘s ochtends nog helderblauw was, klonk er een harde donderslag op het moment dat het gezelschap de touwen in handen nam. Daarna kwam de hagel en regen met bakken uit de lucht. De handeling werd snel uitgevoerd en na een luid applaus, keerden de aanwezigen terug naar de ontmoetingsruimte van Isala om op te drogen.

Combinatie

Tegenover de huidige locatie van Isala, komt een nieuw ziekenhuis én een verpleeghuis voor zorggroep Noorderboog. „Een ideale combinatie”, zegt Louise Kerkdijk, woordvoerder van Isala. „In Meppel richten we ons onder meer op de oudere patiënt, denk bijvoorbeeld aan ouderen die een nieuwe heup krijgen. Zij komen bij ons voor het medische aspect en kunnen daarna revalideren bij Noorderboog.” Naast geriatrische revalidatiezorg, kunnen mensen bij Isala in Meppel terecht voor acute zorg en spoedeisende hulp.

Duurzaam

Het nieuwe ziekenhuis is naar verwachting in 2021 klaar en wordt dan in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen. „We gaan de locatie eerst testen, zodat alles klopt en werkt als de deuren openen”, zegt Kerkdijk. Het ziekenhuis wordt volledig gasloos en duurzaam. Er komt een sedumdak (dak met plantjes) op en de gevelwanden worden bruin, waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt.

Volgens burgemeester Korteland is de bouw van een nieuw ziekenhuis een bijzondere gebeurtenis. „Ook omdat er achter de schermen veel bij komt kijken. Dat Isala dit mag doen, is uniek voor Drenthe, Overijssel en belangrijk voor de wijde regio.”