Eerste tieners kunnen afspraak maken voor coronaprik. Merthe uit Meppel (17): 'Ik wil liever geen vaccinatie: al mijn vriendinnen twijfelen nog'

De vaccinatie van gezonde tieners tegen het coronavirus is vrijdag van start gegaan. Het kabinet wil dat jongeren van 12 tot en met 17 jaar de mogelijkheid krijgen om zich te laten vaccineren.

De vaccinatie van gezonde tieners tegen het coronavirus is vrijdag van start gegaan.

De vaccinatie van gezonde tieners tegen het coronavirus is vrijdag van start gegaan. Foto: Andre Weima Fotografie

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten prikken. „Als ik een uitnodiging krijg, laat ik mij direct vaccineren”, vertelt de 15-jarige Babette Stierman uit Meppel.

Het kabinet besloot woensdag na een positief advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde jongeren coronaprikken aan te bieden. Eerder kregen kwetsbare jongeren al een uitnodiging toegestuurd. Op de Waddeneilanden is de vaccinatie van tieners al begonnen. Zo zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder op Schiermonnikoog woensdag al gevaccineerd, direct na het besluit van het kabinet.

Het RIVM hield van 16 tot en met 20 juni voor de dertiende keer een meting onder bijna 50.000 mensen. De vaccinatiebereidheid onder alle leeftijdsgroepen neemt volgens het RIVM nog steeds toe.

Familie beschermen

Een meerderheid van de jongeren in de leeftijd 12 tot en met 17 jaar, 72 procent, wil gevaccineerd worden tegen corona. Dat zegt het RIVM. De redenen daarvoor zijn vergelijkbaar met die bij volwassenen: de eigen gezondheid willen beschermen, anderen willen beschermen en om van de maatregelen af te zijn. „Ik wil gevaccineerd worden om mijn familie en de mensen om mij heen te beschermen”, zegt Babette. „Ik heb van dichtbij meegemaakt dat iemand door het virus is overleden. Ook ken ik een aantal mensen die corona hebben gehad. Zij zijn nog steeds erg vermoeid en hebben reuk- en smaakverlies.”

Meer vrijheid, op vakantie naar het buitenland en met vrienden op stap, is een van de meest genoemde reden om wel gevaccineerd te worden. „Het geeft ons, jongeren, meer vrijheid en een gerust gevoel. Wanneer je je laat vaccineren is de kans klein dat je nog andere mensen kunt besmetten. Ik neem voornamelijk een prik om anderen te beschermen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe sneller we terug kunnen naar het ‘oude’ normaal”, vertelt de 17-jarige Xander Koiter uit Meppel.

Lange termijn

Jongeren die twijfelen of ze zich zullen laten inenten, maken zich net als volwassenen zorgen over bijwerkingen op korte en lange termijn, dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek.

Zo heeft de 17-jarige Merthe uit Meppel besloten nog even te wachten met het nemen van een prik. „Hoewel ik klaar ben met corona, twijfel ik enorm. Het is voor mij te onduidelijk wat de bijwerkingen zijn over een aantal jaar. Ook mijn vriendinnen twijfelen enorm. Er is nog niemand die definitief een besluit heeft genomen. Op dit moment zeg ik: nee.”

„Het is wel een eng idee dat het vaccin zo snel ontwikkeld is. De eventuele bijwerkingen zijn nog niet bekend. Toch neem ik de gok en laat ik mij vaccineren”, aldus Xander.

Beslissing

Jongeren vanaf 16 jaar mogen zelf bepalen of ze wel of geen prik nemen. Een kind heeft toestemming nodig van één ouder. Komen de ouders er niet uit, dan beslist het kind zelf. Van de deelnemende ouders zegt 69 procent voor vaccinatie van hun kind te zijn.

De regionale GGD’en, koepelorganisatie GGD GHOR Nederland en het RIVM voeren al sinds voorjaar 2020 samen een onderzoek uit naar het gedrag van mensen, naar hoe het met ze gaat en wat ze vinden van de maatregelen. „Nu de besmettingen de afgelopen tijd afnemen en diverse maatregelen zijn opgeheven zet de stijging in welbevinden door, met name bij jongeren en jongvolwassenen. Ook is er sprake van toename van vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid”, aldus het RIVM.