Eeuwige grafrust in de stilte van de natuur - Bloemen en vogelgeluiden geven troost bij het natuurgraf | Groen & Doen

Replica van een touwbekerurn. Foto: Hero Moorlag
Natuurbegraven geeft naasten kansen hun dierbare te herdenken in de natuurlijke omgeving van bos en heide. Overal in het land zijn natuurbegraafplaatsen ontstaan: De Heidepol op de Veluwe, Meelakkers bij Geldrop in Noord-Brabant, Landgoed Mookerheide bij Nijmegen, Huis ter Heide bij Soesterberg en in de bossen bij Ommen. In Drenthe kwam natuurbegraafplaats Mepperdennen en Natuurmonumenten is doende met een ontwerp ten westen van Nieuw-Balinge bij de voormalige munitieopslagplaatsen. Gemeente Midden-Drenthe buigt zich over het ontwerp. Een akker moet nog worden omgevormd tot natuurgebied. Graven en urnen worden op een natuurbegraafplaats nooit geruimd. Hier geldt eeuwige grafrust in de stilte van de natuur. Deze begraafplaatsen zijn zo ingericht, dat vogels, bijen, vlinders en wilde planten als orchideeën ruimschoots kansen krijgen. Op deze manier wordt de begraafplaats een lustoord met de natuur als middelpunt.
Op natuurbegraafplaats Mepperdennen, Zwarte Hurenweg 1 bij Meppen, worden iedere maand rondleidingen verzorgd. Kijk op de site. Je krijgt een goede indruk van het natuurgebied en de mogelijkheden voor begraven of het plaatsen van een urn in de grond. De begraafplaats heeft geen urnenvéld of strooiveld. Men acht het uitstrooien van as schadelijk voor de humuslaag. De natuur zou daardoor te veel worden verrijkt en dat heeft invloed op de groei van wilde planten. Kleinzoon Aron maakte een replica van een urn uit de Touwbekercultuur (2900-2450 v. Chr.). In de leemachtige klei zie je de indrukken van touw. Visgraatmotieven komen ook voor.
De urnen uit de Klokbekercultuur (2500-2000 v. Chr.) zijn hoger en klokvormig. Uit beide culturen zijn in Drenthe urnen gevonden in urnenvelden en hunebedden. Tegenwoordig staan urnen in urnenmuren op begraafplaatsen of mensen bewaren de urn thuis. Urnen van nu zijn bijzonder fraai en lijken niet op die uit prehistorie. Waarvan je wel even schrikt, zijn de prijzen voor begraven op een natuurbegraafplaats. Je kunt echter maandelijks betalen over een periode van tien jaar. Je krijgt een grafakte met de precieze locatie van het graf of de urn, inclusief het eeuwigdurend grafrecht. De begrafenis en het gebruik van de ontvangstruimte zijn niet bij de prijs inbegrepen.
Bijzondere gedenkplek
De gedachte een overledene teruggeven aan de natuur en de natuur de zorg over het graf toevertrouwen, spreekt veel mensen aan. Maar niet in de laatste plaats vindt iedereen het mooi dat op een natuurbegraafplaats veel aandacht wordt besteed aan het behoud van flora en fauna. De graven liggen nooit in rijen naast elkaar. Er is veel ruimte tussen de graven. Na verloop van tijd worden ze één met de natuur. Er ontstaan bijzondere gedenkplekken bij de graven waar het voor nabestaanden goed toeven is. Zie je rondom uitbottende bomen en struiken, bloeiende bosanemonen en narcissen in het voorjaar en in de zomer tal van bloeiende wilde planten waarop vlinders naar nectar zoeken en je hoort vogels zingen, dan geeft dat rust. De natuur bied je een troostende kracht. Op alle natuurbegraafplaatsen staat de biodiversiteit hoog in ‘t vaandel. Wat dat betreft moet Natuurmonumenten bij Nieuw-Balinge nog veel grond verzetten om uiteindelijk een natuurbegraafplaats te creëren waarop flora en fauna ten volle kunnen gedijen. De inwoners van het dorp hebben ingesproken en gevraagd om een wandelpad rond de begraafplaats en een verbetering van de Hullenzandweg, ondermeer met passeerhavens. Beide worden uitgevoerd, althans als het college van B&W van Midden-Drenthe akkoord gaat. Een gloednieuwe natuurbegraafplaats ligt in het verschiet.