Eline Beijeman rent 4031,99 kilometer per uur (11 kilometer in 10 seconden)

Eline Beijeman (rechts met nummer 62) liep de elf kilometer in exact tien seconden. Foto: André Weima André Weima

Sifan Hassan liep tijdens de wereldkampioenschappen atletiek eind september de 10 kilometer in 30 minuten 17, seconden en 62 honderdsten. Goed voor de gouden medaille. Eline Beijeman uit Wezep liep afgelopen weekend in Meppel 11 kilometer in precies 10 seconden.

Beijeman deed namelijk mee aan de Tiedkwietloop, die gehouden werd in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober. De start was om 2 uur ‘s nachts. Precies om tien seconden na 2 uur middernacht passeerde Beijeman als eerste alweer de finish. Dat leverde haar een gemiddelde snelheid op van 4031,99 kilometer per uur. Een uur na de start ging de wintertijd in - de klok werd een uur teruggezet.

En dat geeft hardlopers de kans om hun persoonlijke record flink te verbeteren. En daar maakte Beijeman, en nog ruim dertig andere lopers gebruik van. Naast de 11 kilometer konden deelnemers aan de Tiedkwietloop ook meedoen aan de 17 kilometer, of 8,5 kilometer wandelen.

Jan Kuit uit Heerenveen was de snelste bij de heren. Hij liep de elf kilometer in 20 seconden. Met een gemiddelde snelheid van 2015,99 kilometer per uur komt hij niet in de buurt van de snelheid van Beijeman, maar kan wel zeggen dat hij op papier sneller is dan Sifan Hassan. De kersverse wereldkampioene liep tijdens de wk atletiek iets harder dan 19 kilometer per uur. En dan is haar 30:17.62 ook nog eens de snelste wereldjaartijd.