Ouders van basisschool De Wel in Nijeveen organiseren zelf avondvierdaagse

Voor het tweede achtereenvolgende jaar geen avondvierdaagse, dat werd de activiteitencommissie van cbs De Wel iets te gortig. Vier ouders pakten de handschoen op, met als gevolg dat de kinderen van de Nijeveense basisschool deze week elke avond aan de wandel zijn.

De kinderen mochten mee in de huifkar.

De kinderen mochten mee in de huifkar. Foto: Martijn Bijzitter

De groepen 1 en 2 blijven thuis, omdat de benodigde een-op-eenbegeleiding bij de allerkleinsten zou leiden tot te grote groepen gezien de geldende coronamaatregelen. De overige kinderen lopen in hun eigen groep. Starttijden liggen ver uit elkaar zodat geen lange rits van kinderen ontstaat. Per avond zijn er twee verschillende routes. De routes zijn niet gedeeld met ouders om te voorkomen dat mensen samen aan de weg gaan staan.

De nodige randvoorwaarden dus, maar de blijdschap bij de kinderen was er dinsdagavond niet minder om. „Kinderen zijn flexibel”, zegt Jeroen Wietsma, een van de organisatoren. „Het is misschien wat saaier, want het leuke van de avondvierdaagse is juist om in zo’n colonne te lopen. Maar de kinderen zijn hartstikke enthousiast.”

Verrassing

Het enthousiasme bij de groepen 5, 6 en 8 was dinsdagavond volledig begrijpelijk. Zij werden als verrassing vanaf de Nijeveense Bovenboer met een huifkar teruggebracht naar school. Vanavond staat dit feest de kinderen uit groep 3, 4 en 7 te wachten.

Wietsma: „Normaal doen we mee aan de avondvierdaagse in Steenwijk. Nu moesten we voor vier avonden routes van 5 kilometer door Nijeveen opstellen. We hebben afgezien van de 10 kilometer, want het maken en uitschrijven van routes is veel werk. We wilden toch ook buiten de kern komen, maar dan zou zo’n wandeling door het buitengebied te lang worden.”

Emiel van der Linde, vader van één van de leerlingen, trommelde een kennis op uit Hasselt met een huifkar. En zo rijdt Hendo Hogeboom van Natuurboerderij Hogeboom twee avonden drie ritjes met een kar vol blije en zingende kinderen terug vanaf de Bovenboer naar De Wel.

Het onbekende is leuker

„We dachten dat we alleen maar zouden lopen”, zei Damiën (9) na terugkomst bij school. „Ze hadden het wel over een verrassing, maar wij dachten: het zal wel. Dit was heel erg leuk!” Het is duidelijk dat groep 6 blij is dat er een avondvierdaagse is. „Het is vooral de gezelligheid en zo’n verrassing als dit!”, aldus Carmen (10). „Ik heb ook in Meppel en Steenwijk gelopen. Nijeveen is ook leuk, maar het onbekende vind ik leuker.” Ook Emma (10) en Eden (10) hebben de avondvierdaagse gemist. „Het leukste is om samen te zingen en te lopen!”

Van de 110 kinderen die kunnen meelopen, zijn er 91 van de partij. Geheel volgens traditie wordt donderdagavond op de laatste avond de begeleiding ingehaald met een roos en krijgen de deelnemende kinderen hun felbegeerde medaille. Dit keer van chocolade.