Ellen Bout tussen de kinderen in haar opvang.

En nu jij opende dit coronajaar de deuren in Meppel: 'Als we later dan januari waren gestart, was het spannend geweest'

Ellen Bout tussen de kinderen in haar opvang. Daan Prest

Ellen Bout begon dit jaar een onderneming in Meppel: kinderopvang En nu jij. Dankzij corona was 2020 bepaald niet het beste jaar om als ondernemer een vestiging te beginnen. Toch waren er in de gemeente Meppel genoeg ondernemers die begonnen. Ellen Bout vertelt.

„We zitten zo goed als vol. We hebben nog maar een paar plekken vrij. Met de lockdown hebben we wel minder kinderen dan normaal, maar we merken wel verschil met de lockdown in maart. Vergeleken met toen hebben we er meer. Er zijn nu meer ouders met vitale beroepen die hun kinderen komen brengen.”

Extra kosten

„De coronacrisis leidt bij ons tot extra kosten: we hebben meer personeelskosten en er zit meer personeel thuis. Als ze verkouden zijn, bijvoorbeeld. Personeel van de kinderopvang heeft geen voorrang bij de testen, dus hebben we een paar zelftesten aangeschaft. Maar al met al mag ik niet klagen.”

„Op 4 januari vieren we dat we een jaar bestaan. Ik haal wat lekkers voor de kinderen en ik zet het team in het zonnetje. We hebben heel wat meegemaakt het afgelopen jaar. De bedoeling was om op 2 januari met twee personeelsleden te beginnen, maar het ging zo goed dat we met zes man begonnen. Momenteel heb ik al zestien mensen in dienst en we groeien nog steeds.”

Geluk

„Als we later dan in januari waren gestart, was het spannend geweest. In een lockdown gaan ouders niet naar een opvang voor de kinderen kijken. Van de overheid kregen ouders ook een vergoeding voor de kinderopvang tijdens de eerste lockdown. Daardoor zijn ouders bij ons gebleven. We hebben geluk gehad.”

Kerstdiner

„Onlangs hielden we nog een kerstdiner voor de kinderen van de noodopvang. Dat was met 37 kinderen. Veel activiteiten konden dit jaar niet doorgaan, dus hebben we veel op locatie gedaan. Ik vind het belangrijk dat kinderen genoeg uitdagingen krijgen. We hebben een feestje in een tipitent gedaan, we zijn gaan schaatsen met kinderen, het circus kwam hier en er zijn hier verschillende workshops geweest, zoals graffiti.”