Even geen paspoort of identiteitsbewijs aanvragen: de nieuwe ID-kaart komt eraan. Dit moet je weten

Nederland voert deze week op de laatst mogelijke dag een nieuw model identiteitskaart in. Gevolg: ze kunnen -net als paspoorten- even niet worden aangevraagd.

De nieuwe identiteitskaart.

De nieuwe identiteitskaart. https://www.rvig.nl/reisdocumenten/documenten/publicaties/2021/06/17/wijzigingen-nederlandse-identiteitskaart-2021

Midden in de vakantieperiode gaan de gemeentehuizen twee dagen dicht voor het aanvragen een paspoort of ID-kaart. Gemaakte afspraken zijn geannuleerd, nieuwe geschrapt.

Sommige gemeenten zijn donderdag en vrijdag (29 en 30 juli) de hele dag gesloten voor deze aanvragen. Andere gemeenten - zoals Meppel - doen dat soort aanvragen donderdagochtend nog wel.

De sluiting is nodig omdat de leverancier de productie van paspoorten en ID-kaarten tijdelijk compleet stil moet leggen voor de overgang naar het nieuwe model identiteitskaart.

Noodpaspoort

Vier dagen lang (van 29 juli tot en met 1 augustus) kunnen er bij geen enkele gemeente, ambassade, consulaat of diplomatieke balie (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd. Alleen de Koninklijke Marechaussee kan in noodgevallen nog een tijdelijk noodpaspoort afgeven.

Nederland moet de identiteitskaarten aanpassen omdat ze niet voldoen aan de nieuwe Europese kwaliteitseisen die fraude moeten voorkomen. Volgens de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens hoeft Nederland minder aan te passen dan andere landen, maar ontbraken zes dingen:

■ QR code met het burger service nummer.

■ Een nieuw echtheidskenmerk (kinegram).

■ De EU vlag met de letters NL.

■ Het Burger Service Nummer in een machineleesbare strook én in QR code.

■ Een chip met twee vingerafdrukken.

DigiD

Eerder dit jaar voegde het rijk al een inlogfunctie voor DigiD aan de chip op de identiteitskaart toe en kreeg de kaart een nummer.

Europa gaf de lidstaten twee jaar de tijd voor alle wijzigingen, inclusief veranderingen in de wetgeving. Dat lukt Nederland waarschijnlijk op het nippertje: op de eerder aangegeven datum 28 juni was de invoering nog niet geregeld.

Volgens de oude wetgeving staan er geen vingerafdrukken op een identiteitskaart en hoeft een kaarthouder bij aanvraag of ophalen niet per se te verschijnen. Straks moet dat minstens één keer, ook in het buitenland.

Prijsverhoging

Vanwege de vingerafdrukken (kost tijd) mogen gemeenten vanaf 2 augustus 3,55 euro meer voor de identiteitskaart vragen. De prijsverhoging midden in het jaar wordt bij wijze van uitzondering toegestaan.

Sommige gemeenten doen dat direct, anderen wachten nog even tot ze zeker weten dat de wetgeving is aangepast.

Paspoort volgt

De invoeringsdatum van het nieuwe model paspoort is nog onbekend. In dat paspoort verhuist het Burger Service Nummer van de machineleesbare strook en de chip naar een QR-code.

Aanvankelijk zou het nieuwe model paspoort ook vanaf 2 augustus worden ingevoerd, maar staatssecretaris Raymond Knops (CDA) vindt het zonde om de grote restvoorraad van blanco paspoorten weg te gooien.

Hij schreef in mei in een Kamerbrief dat het door de reisbeperkingen vanwege corona moeilijk in te schatten is hoeveel paspoorten er dit jaar zouden worden aangevraagd en dat er pas in augustus zicht was op een definitieve introductiedatum.