Extra parkeerplaatsen voor Zuideinde in Meppel: 50 extra op sportveld achter schouwburg Ogterop

Op het grasveld achter schouwburg Ogterop in Meppel komen op korte termijn vijftig extra parkeerplaatsen. De uitbreiding van het parkeerterrein achter Ogterop moet enige verlichting bieden aan de parkeerdruk rondom het Zuideinde.

De parkeerplaats bij het grasveld achter schouwburg Ogterop.

De parkeerplaats bij het grasveld achter schouwburg Ogterop. Foto: NDC Mediagroep / Stefan Klomp

Het gaat om een tijdelijke oplossing. De gemeente Meppel is namelijk bezig een invulling te zoeken voor het voormalig sportterrein. In de tussentijd kan er volgens de gemeente relatief eenvoudig wat extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Het gaat dan om de aanleg van grastegels of puinverharding.

Er wordt geconstateerd dat op het huidige parkeerterrein achter Ogterop veelvuldig gebruik gemaakt wordt voor het langdurig stallen van aanhangwagens, wat ten koste gaat van de reguliere parkeerplekken. Hier gaat strenger op gehandhaafd worden. Een aanhangwagen mag maximaal drie aaneengesloten dagen op de openbare weg staan.

Gratis parkeren aan Prinses Marijkestraat

De betaalde parkeergelegenheden aan de Prinses Marijkestraat worden gratis parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen worden namelijk nauwelijks gebruikt. Het parkeerterrein achter Ogterop is al gratis, en dat ligt slechts enkele meters van deze betaalde plekken af.

Voorheen leverde de betaalde parkeerplaatsen aan de Prinses Marijkestraat zo’n 3800 euro per jaar op. Maar sinds het parkeren achter Ogterop gratis is geworden, dat gebeurde in 2019, leveren deze plekken nog maar 1000 euro per jaar op.

Ontwikkelingen rondom Zuideinde

Deze twee maatregelen moeten verlichting brengen aan de parkeerdruk die wordt ervaren rondom het Zuideinde. Die druk gaat alleen maar toenemen is de verwachting. Winkelpanden aan het Zuideinde veranderen naar woonhuizen, voorbeeld is de voormalige cafetaria Henderiks. Ook wordt er flink gebouwd aan het Zuideinde en de Prinses Marijkestraat . In de voormalige hbs en de Zuiderschool komen appartementen, en op het voormalige schoolterrein komen nog eens woningen.

En dan is er nog schouwburg Ogterop, dat met een grote zaal met 446 stoelen een parkeerbehoefte heeft van zo’n 120 plekken. Komt bij dat er gekeken wordt om Ogterop een bredere functie te geven , waarbij gedacht wordt aan onder meer een poppodium. Dat kan tot nog meer parkeerbehoefte leiden.

Parkeerplekken zijn bijna vol

Uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren naar het parkeren rond het Zuideinde is gebleken dat er onvoldoende capaciteit is voor toekomstige ontwikkelingen en dat gebied onvoldoende flexibel is om de toename van parkeerdrukte op te vangen. Voor dat onderzoek is een straal van 200 meter rondom Zuideinde onderzocht. Geconcludeerd wordt dat bewoners van een deel van de woningen geen parkeerruimte kan vinden, binnen een acceptabele loopafstand van de woning - dat is volgens de gemeente binnen 200 meter. Er wordt voor sommige straten gesproken over een parkeerdrukte van 90 procent of zelfs hoger.