Feya de Jong werkt bij Taman Indonesia. 'Ik leer heel wat over de Indonesische eetcultuur' | Mijn vakantiebaan

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt hen overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan de vakantiewerker. Voor aflevering 4 maken we een uitstapje naar het Indonesië van Kallenkote: Taman Indonesia.

 Feya de Jong (links) werkt bij Taman Indonesia in Kallenkote.

Feya de Jong (links) werkt bij Taman Indonesia in Kallenkote. Foto: René Wiegmink

„Vroeger ben ik hier vaak geweest. Ik ben oer-Hollands, maar vind het een heel leuke plek. Ik liep altijd folders en wilde graag een nieuw baantje. Op mijn eerste dag stond ik hier al in de bediening”, zegt Feya de Jong (14) uit Steenwijkerwold enthousiast. „Ik heb nu vakantie en werk hier vier dagen in de week, van half 12 tot half 7. Best veel ja, maar wel lekker veel geld verdienen. Ik wil over anderhalf jaar een scooter kopen. En ik houd ook wel van kleding.”

„Ervaring is niet per se nodig”, aldus Marlisa Wareman (41), directeur van Dierenpark Taman Indonesia. „Je moet vooral goed zijn met mensen.”

Mensenschuw is Feya allerminst. Als het even kan, kletst ze met iedereen. Feya: „Als de mensen de dieren hebben gezien en ze komen daarna bij mij is het heel leuk om met ze in gesprek te gaan. Vooral die kat achter de otters is vet mooi. Alleen kijkt-ie je altijd heel boos aan.”

Kleverige rijst met kip kerrie

Onwillekeurig leert Feya door al het Indonesische eten dat ze serveert aardig wat over de Indonesische eetcultuur. „Ja, deze bonbons bijvoorbeeld. Dat zijn pandan bonbons, met binnenin een speciale spicy verrassing. In de keuken help ik mee de Indonesische maaltijden klaar te maken. Dat leer ik allemaal van Marlisa. Vandaag is dat gado gado. Maar het allerlekkerst vind ik kleverige rijst met kip kerrie.”

„Het is prettig samenwerken met Feya,” vindt Marlisa. „Ze is hier meteen in het diepe gegooid. Daarbij is ze nog jong dus moet ze alles nog leren. Maar ze vindt het juist fijn als ik haar wat meer naar voren schuif. Als ze hier bijvoorbeeld een workshop met kinderen zou willen doen, zoals wajangpoppen maken, kan dat.”

Feitelijk is het verzorgen van de dieren het enige dat Feya niet kan doen. Daarvoor heeft Marlisa gespecialiseerd personeel in dienst. Maar dat maakt Feya niet uit. „Het leukst vind ik toch de bediening. Een praatje maken met de mensen. Ik blijf hier nog minimaal drie jaar. Daarna zie ik wel. Na de havo wil ik de opleiding retail management gaan doen. Daar kan ik alle kanten mee op. Maar misschien word ik wel stewardess.”

Marlisa is enorm blij met haar ‘jongste talent’. „Maar ik kan op alle fronten nog mensen gebruiken: in de afwas, de keuken en aan de bar. Mag dat erin?”