Fietsers, brommerbestuurders en zelfs automobilisten rijden door de binnenstad van Meppel. 'Als je ze erop aanspreekt, krijg je een grote mond of een middelvinger. Probleem meerdere keren aangekaart bij gemeente'

„Niet alleen fietsers zorgen voor overlast in de binnenstad”, zegt Stef Oijen bewoner van de Woldstraat. „Ook brommers en zelfs auto’s komen hier regelmatig voorbij rijden. Ik heb dit probleem bij de gemeente al meerdere keren aangekaart.”

In de binnenstad van Meppel mag gefietst worden buiten de openingstijden van winkels.

In de binnenstad van Meppel mag gefietst worden buiten de openingstijden van winkels. Foto: Martijn Bijzitter

Hij verwondert zich erover, bewoner van de binnenstad Stef Oijen. „Iedere dag is er druk verkeer voor de deur. Handhaving zie je echter nooit. Soms doe ikzelf een poging en spreek ik mensen aan. Meestal krijg je een grote mond en een opgestoken middelvinger. Ik denk er wel eens aan om er achteraan te rennen, maar ik ben geen politieagent, dus laat ik het maar weer gaan. Heel soms stapt degene die ik aanspreek af, maar dat gebeurt zelden.”

‘Automobilisten die even draaien op De Wheem’

Niet alleen fietsers veroorzaken problemen in de voetgangerszone. Volgen Oijen komen er met regelmaat scooters en brommers met hoge snelheid langsrijden. „Maar er zijn meer onnozele dingen. Automobilisten die het makkelijker vinden om even te draaien op De Wheem bijvoorbeeld. Auto’s mogen tot 11.00 uur laden en lossen, maar er rijden de hele dag door auto’s door de straat. En niet voor noodgevallen, want dat zou ik goed begrijpen.”

De bezorgde bewoner heeft meerdere keren, en voor het laatst drie weken geleden, op de website van de gemeente aangegeven dat het onverantwoord is hoeveel fietsers, brommers en ook auto’s soms met flinke snelheden tijdens de winkelopeningstijden door de Woldstraat rijden. „Ik heb de gemeente er ook op gewezen dat een ongeval in een klein hoekje zit en ook dat er niet of nauwelijks gehandhaafd wordt. Wanneer de gemeente beweert geen signalen te hebben ontvangen, dan is dat onjuist. En ik ben niet de enige die de gemeente hierover heeft ingelicht, maar ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken.”

Borden onduidelijk: ‘Wie weet nou wat winkeltijden zijn?’

Aanleiding van de reactie van Stef Oijen is het verhaal dat de Meppeler Courant vorige week publiceerde over de overlast die fietsers in de binnenstad veroorzaken. Inwoonster Gerda Montizaan uit Meppel doet haar verhaal over de grote hoeveelheid fietsers in de Hoofdstraat. Ook voorzitter van de Meppeler Handelsvereniging Tjitske Visser onderkent het probleem. „Het is verboden om te fietsen in de winkelstraten van Meppel tijdens winkeltijden. Dat is juist het probleem”, zegt Visser. „Ik vind het zelf ook heel verwarrend, want wie weet nou wat winkeltijden zijn? Ik vind de bebording daarin ook erg onduidelijk. Verbied het gewoon, dan is het beter te handhaven.”

‘Boa’s surveilleren regelmatig in de binnenstad’

De gemeente Meppel geeft aan dat het aantal klachten dat doorgegeven wordt over fietsers - of ander verkeer - in de binnenstad gelijk gebleven is. Meldingen die via de website worden gedaan, worden opgevolgd met een ontvangstbevestiging als de melder daar om vraagt, laat een woordvoerder weten. „De meldingen worden geregistreerd en waar nodig wordt er handhavend opgetreden. Onze boa’s surveilleren regelmatig in de binnenstad; er wordt dan óók gecontroleerd op fietsen in de binnenstad wanneer dit niet is toegestaan. Er kan alleen handhavend opgetreden worden als men op heterdaad wordt betrapt.”

Volgens Stef Oijen zou het al helpen als er met regelmaat strenger gecontroleerd wordt. „Zet er gewoon een aantal dagen een boa neer die streng toeziet op het verkeer. Daarna blijft het echt wel weer een tijd binnen de perken. En zorg voor duidelijkheid op de borden, deze borden worden toch niet gelezen. Laat duidelijk zien dat er, wat mij betreft tussen 10.00 en 18.00 uur, niet door de straten gefietst en gereden mag worden.”