Meppel trekt Nijeveen bij Monumentendag. Tegenvallende deelname aan fietsroute langs historische plekken

In de Schalle in Nijeveen hadden zich ’s morgens drie mensen gemeld voor de fietsroute van de Open Monumentendag 2021. Vier uur later was er daar niet één bijgekomen. Ook een bezoeker meldde zich tot dat moment niet.

Gids Ebel Zandstra leidt bezoekers rond op de algemene begraafplaats.

Gids Ebel Zandstra leidt bezoekers rond op de algemene begraafplaats. Foto: Daan Prest

Vanuit het Historisch Centrum in Meppel hadden zich de eerste uren zo’n zestig mensen gemeld, maar voor vrijwilligers op de door Stichting Oud Meppel aangegeven stopplekken was weinig rumoer. Met tien bezoekers knepen zij hun handen dicht.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

In de Schalle had de Historische Vereniging Nijeveen (HVN) zich gesetteld in hun thuishaven, gereed om uitleg te verschaffen bij het oude beeldmateriaal in de hal. „We hadden op meer mensen gehoopt. Ik denk dat de weersverwachting velen weerhouden heeft”, aldus Harry Manden van HVN.

Dorpse bezienswaardigheden

Organisator Oud Meppel koos er dit jaar voor Nijeveen bij de Monumentendag te betrekken. Met het thema Mijn monument is jouw monument in het hoofd togen Dinie Bakker en Marijke Engels, verantwoordelijk voor de fietsroute, een half jaar lang niet alleen door Meppel maar ook door de lintdorpen Nijeveen en Kolderveen en wijde omgeving. De lijst met dorpse bezienswaardigheden bestond uit het kerkje in Kolderveen, de voormalige melkfabriek met naastgelegen historische boerderij, dorpshuis de Schalle, molen de Sterrenberg, het oorlogsmonument, de hervormde kerk aan de Dorpsstraat én de Gorthoek.

Dat laatste meanderende weggetje ten noorden van de Kolderveense Bovenboer was ook voor Engels een verrassing. „Ik ben een geboren Meppelse maar aan de Gorthoek ben ik nog nooit geweest. Wat een prachtig stukje is dat”, aldus Engels, die haar licht samen met Dinie Bakker even opstak in de kerk in Kolderveen. „We hebben heel bewust gekozen Nijeveen erbij te betrekken. Het dorp stond altijd een beetje los van Meppel. Boeren, burgers en buitenlui. Dat zestien vrijwilligers uit Nijeveen zich hebben aangeboden om mee te helpen, vinden we helemaal top.”

‘Meppel leren kennen door fietsroute Monumentendag’

Janneke Popping, trouwe bezoeker van de jaarlijkse Monumentendag, keek haar ogen uit in het godshuis in Kolderveen. „Ik ben niet in Meppel geboren, woon er nu zestien jaar en wil de stad leren kennen”, vertelde Popping, die haar tocht deze morgen startte bij het Historisch Centrum. Ze had haar ogen deze dag al uitgekeken. „De Kaapbruggen kende ik niet, fantastisch om te zien. Als in de zomer mijn kleinkinderen komen, kan ik ze weer meenemen. Ik ben écht heel blij met de Open Monumentendag.”

Het echtpaar Zuidersma stapte getooid in regencapes het kerkje binnen. „We staan met de camper in Meppel. We zijn begonnen bij de Meppeler sluis. De rondleiding bij de Algemene begraafplaats was heel interessant,” aldus het Friese stel.

‘Mensen hebben andere plannen gemaakt’

Waar in de middag nog een enkel kind de moeite nam molen de Sterrenberg te beklimmen, trok Jan Hanhart langs de route om namens Oud Meppel voor het derde jaar een filmimpressie te maken van Monumentendag. Met de camera in de hand bij de drie kalkovens aan de Steenwijkerstraatweg bevestigde hij het algemene beeld van de dag: „Het weer valt mee, maar het aantal mensen is niet overtuigend. Ik heb een sporadische bezoeker gezien. Ik vrees dat de weersverwachting een rol heeft gespeeld. Mensen hebben andere plannen gemaakt. Natuurlijk, het liefst maak ik een film met bezoekers, maar het is niet anders.”