Filmhuis Meppel gaat van start met feelgoodfilm na tien maanden zonder programmering. 'Ontzettend blij dat we weer kunnen draaien'

Geen tranentrekkers, drama’s, documentaires of feelgoodfilms. Bijna een jaar heeft Filmhuis Meppel de deuren gesloten moeten houden. Volgende week, op 14 september, draait dan eindelijk de eerste film van het najaarsseizoen. Voorzitter Ellen Teijgeler is er blij mee: „Je weet bijna niet meer wat je mist na zo’n lange periode.”

Ellen Teijgeler, voorzitter Filmhuis Meppel.

Ellen Teijgeler, voorzitter Filmhuis Meppel. Foto: Archief Daan Prest

14 „De eerste film die we vertonen is The Singing Club op dinsdag 14 september. Er zit een filosofie achter dat we met deze film starten. We willen een feelgoodfilm laten zien. De film gaat over vrouwen die door het samen zingen, troost, humor en kameraadschap vinden, terwijl hun mannen vechten in een oorlog. Het gaat over stress en spanningen, maar op een leuke manier. En hebben we die stress niet allemaal ervaren in deze coronatijd? Het programma van komend filmhuisseizoen kent in ieder geval een heleboel fijne films, zodat je met een prettig gevoel de zaal verlaat.”

10 „We zijn ontzettend blij dat we weer van start kunnen. Half november vorig jaar hebben we onze laatste film kunnen draaien, inmiddels tien maanden geleden. De hoop om begin dit jaar weer open te kunnen vervloog met alle maatregelen die door het kabinet werden afgekondigd. We hadden al een heel programma klaarstaan, maar we hebben het moeten afblazen en het drukwerk afgezegd. De films liggen nog op de plank, want de licenties hadden we al gekocht. Een aantal films komt terug in de nieuwe programmering, en een aantal zal helaas nooit het doek halen.”

75 „We mogen in de Engelenbak in Ogterop, waar het Filmhuis de films draait, nu 75 personen toelaten. Met dat aantal zijn we heel blij! Wel gelden er aanvullende maatregelen, omdat de Nederlandse podia gezamenlijk de afspraak hebben gemaakt om te gaan werken met het coronatoegangsbewijs. Alle regels hierover staan op de website van Schouwburg Ogterop. We hopen stiekem nog op versoepelingen voordat we de eerste film gaan draaien...”

9,50 „Een kaartje is iets duurder geworden. Dat moet helaas wel, want de filmlicenties zijn schrikbarend veel duurder geworden. Bezoekers krijgen voor die prijs natuurlijk een prachtige film te zien, en er zit altijd een pauzedrankje inbegrepen. We hebben veel trouwe bezoekers en die hopen we allemaal weer te mogen ontvangen.”

7 „Het nieuwe seizoen telt zeven films. Soms een drama, maar ook heel veel lichtvoetige films. We wachten eerst de aankomende maatregelen af, maar we willen heel graag weer wat meer feestelijkheden organiseren en groter uitpakken. Dat zal niet meteen een Meppeler filmfestival worden, maar iets leuks rondom een van de films die we vertonen. We zijn heel blij dat we de draad weer op kunnen pakken. Na zo’n lange tijd stilliggen, weet je bijna niet meer wat je mist.”