Filmpremière Rinse Popma is ware reünie

Bij DOS'46 vond de première plaats van de minidocumentaire over Rinse Popma. Foto: Herry Borrink

De première van de minidocumentaire over Rinse Popma had zaterdag bij DOS’46 de sfeer van een heuse reünie. Ruim zestig belangstellenden die in de jaren 60 en 70 meemaakten hoe Popma de Nijeveense korfbalclub groot maakte, bezochten de bijeenkomst in de kantine.

Tot grote verrassing van de hoofdrolspeler zelf. „Ik had niet verwacht dat zoveel mensen de moeite zouden nemen hier naartoe te komen, ook van ver buiten Nijeveen. Een ontroerende opkomst voor mij”, zei de inwoner van Wolvega.

Jaap van Kampen, Guus Oosting, Helga en Wim Overmars; zomaar wat namen van mensen die de première van de documentaire, waarin te zien is hoe DOS’46-speler Jelmer Jonker Rinse Popma langs historische plekken in Nijeveen leidt en in gesprek brengt met enkele personen uit die tijd, niet wilden missen. Hoe Popma, die in 1963 naar Nijeveen kwam als leraar van de openbare basisschool, van DOS’46 een grote club maakte, is nu voor altijd vastgelegd en wordt verteld door de legende zelf.

Ontwikkeling

„DOS heeft iets aan mij te danken, wordt er gezegd, maar ik heb ook ontzettend veel aan DOS te danken”, sprak de 80-jarige Popma de aanwezigen toe. „Ik heb mezelf ontwikkeld en geleerd te organiseren. Het was een wisselwerking. Ik voel me nog steeds Dosser. Een van de beste dingen die mijn vrouw Oeke en mij zijn overkomen is het verhuizen naar Nijeveen, het werken aan een prachtige school en lid worden en lid blijven van een schitterende korfbalvereniging.”

Nieuws

Meest gelezen

menu