Flamboyant Fashion in Meppel sluit na 15 jaar de deuren. Eigenaresse Alida Elzinga gaat verder in coachingspraktijk

Vijftien jaar lang is het al een vertrouwd beeld in het centrum van Meppel. Flamboyant Fashion. Op 1 september sluit eigenaresse Alida Elzinga de deuren van haar winkel.

Alida Elzinga sluit per 1 september de deuren van Flamboyant Fashion aan de Hoofdstraat in Meppel.

Alida Elzinga sluit per 1 september de deuren van Flamboyant Fashion aan de Hoofdstraat in Meppel. Foto: Daan Prest

„Tuurlijk vind ik het jammer”, reageert Alida Elzinga op de vraag of ze haar winkel in de binnenstad van Meppel gaat missen. „Het is toch mijn kindje. Maar zeg nooit nooit hè. Ik ben erg creatief, ondernemen zit me in het bloed. Wie weet zie je mij wel weer eens ergens terug.”

Alida gaat niet stilzitten. Ze gaat volledig aan de slag in haar coachingspraktijk Vrije Kracht. Dat doet ze vanuit een praktijkruimte aan huis. „Ik kom uit de zorg. Jaren geleden was ik daar wel even klaar mee. Ik heb opnieuw opleidingen gedaan en zit nog steeds op school, om me te specialiseren. Ik doe nu al een tijdje de combinatie winkel en coachingspraktijk. Coachen van mensen vind ik prachtig. Mensen die vastgelopen zijn weer op de been helpen. Zo dankbaar. Ik werk vanuit de bmr-methode (body, mind, release). Daarnaast doe ik interventie en preventie, kan ik helpen in verliessituaties, bij trauma’s en ptss. Ook werk ik veel voor bedrijven op het gebied van arbeidsreïntegratie. In de winkel was ik bezig met de uiterlijke mens. Nu ga ik bezig voor de innerlijke mens.”

Van Kruisstraat naar Hoofdstraat

In de beginjaren was Flamboyant gevestigd aan de Kruisstraat. Met het vertrek van V&D besloot ook onderneemster Elzinga naar een ander pand te verhuizen. Dat werd de Hoofdstraat 49. In april vorig jaar brak er brand uit in de bovenwoningen van het pand. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar er was wel veel schade. „Drie weken zat ik thuis. Midden in de coronapandemie. Het was stil. Immens stil. In mijn hoofd, maar ook straat. Het heeft me veel geleerd. Bezieling. We zijn altijd maar bezig met moeten, moeten, moeten. Even niets moeten is heerlijk. Dat heeft corona me ook doen inzien. En nu lopen zoveel mensen vast.”

Na de brand moest Alida opnieuw beginnen. In mei gingen de deuren weer open na de brand. In september moesten ze weer dicht vanwege corona. „Steeds opstarten kost bergen energie”, zegt ze. „Ik heb nu de keuze gemaakt om door te gaan met mijn coachingspraktijk. Ik heb het bij Flamboyant altijd prima naar mijn zin gehad. Leuke reacties van klanten, mooie kleding verkocht. Het heeft me heel veel gebracht. Ik heb er ook goede connecties aan overgehouden.”

De creativiteit van het ondernemen en de creativiteit die nodig is op het gebied van coaching, ziet Alida Elzinga nog wel eens samenkomen. „Samen met een cliënt naar de winkel bijvoorbeeld, om kleding te passen en diegene weer goed in zijn vel te laten zitten. Ik weet waar ik goed in ben en die creativiteit komt mij goed van pas. Wie weet waar je me nog tegenkomt. Het is goed zo.”

Flamboyant Fashion houdt de deuren open tot 1 september.