Formule 1 keert na 36 jaar terug naar Zandvoort. Harmen Tjeerdsma uit Nijeveen is erbij: 'Uniek moment'

Na een afwezigheid van 36 jaar keert dit weekeinde de Formule 1 terug naar Zandvoort. Alle ogen zijn gericht op de Dutch Grand Prix 2021. Naast het team van Red Bull Racing van Max Verstappen zijn ook de grote raceteams van Ferrari en Mercedes te bewonderen in Zandvoort. Harmen Tjeerdsma uit Nijeveen is een van de gelukkigen die het allemaal live gaat beleven.

Harmen Tjeerdsma.

Harmen Tjeerdsma. Foto: Aangeleverde foto

Dag Harmen, als je een kaartje hebt voor Zandvoort moet je wel een grote fan zijn. Wat is er zo leuk aan Formule 1?

„Ik ben meer fan van Max Verstappen dan van de Formule 1, moet ik eerlijk zeggen. Ik ben een liefhebber van sport en daar hoort sinds de komst van Max ook Formule 1 bij. Het kaartje is wel een leuk verhaal: mijn collega had meegedaan met een enquête en werd verrast met twee kaartjes, hij wist niet dat hij daarvoor in aanmerking kwam. Ik heb hem een paar keer meegenomen naar tennis in Ahoy’ en nu heeft hij mij mee gevraagd. Anders had ik gewoon op de zondagmiddag voor de tv gezeten.”

Wat vind je ervan dat de Formule 1 na zolang weer in Nederland plaatsvindt?

„Het is wel bijzonder dat een dergelijk wereldevenement neerstrijkt in Nederland. Daar is vast heel veel lobbywerk aan voorafgegaan. En Max heeft natuurlijk op dit vlak al wel iets neergezet. Dus de combinatie van Max, zijn huidige auto en Zandvoort maakt het wel een uniek moment.”

Wat verwacht je van de dag, hoe gaat die eruit zien?

„Ik ben nog nooit eerder bij een Formule 1-wedstrijd geweest. Dus ik moet me richten op het programma en dat is veel races, shows en natuurlijk de parade van de coureurs. En als hoogtepunt de race. En het aantal mensen dat op het evenement afkomt zal wel weer even wennen zijn...”

Wat vind je van alle ophef over milieuvervuiling en het feit dat F1 wél doorgaat en andere festivals niet?

„Dat vind ik wel heel ingewikkeld, want ik vind het niet uitlegbaar dat een concert met een camping niet door mag gaan en dit evenement wel. Maar zo zijn er wel meer niet uitlegbare verschillen. Ik denk soms ook wel eens dat geld wel een heleboel bepaalt. Maar het heeft mij niet weerhouden om er wel heen te gaan.”

En dan natuurlijk: hoe gaat Max het doen, dit weekeinde en de rest van het seizoen?

„Uiteraard denk ik dat hij gaat winnen. Zijn auto is goed en ik denk dat de race in Nederland hem ook wel een extra boost zal geven. Maar het schijnt dat de beide kombochten uniek zijn, dus ook maar eens kijken hoe de coureurs daarmee om zullen gaan. Gezien de weersvoorspellingen zullen we in ieder geval niet een ervaring als vorige week in België hebben, waar de race vanwege het slechte weer urenlang is uitgesteld, en niet langer duurde dan een paar rondjes achter de safety car . De strijd tussen Verstappen en Hamilton is sinds jaren eindelijk spannend, maar het blijft een mechanische sport met de invloed van een jury. Maar laten we gewoon maar zeggen dat Max wereldkampioen gaat worden!”