Fractievoorzitter Sandra Wolvekamp uit Meppel over crisis in CDA: 'Den Haag is geen leuke politiek'

„Het is supertreurig dat dit gebeurt. Dit draagt er niet toe bij dat mensen vertrouwen in de politiek krijgen of behouden.” Met stijgende verbazing hoorde Sandra Wolvekamp-Bloemert, fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Meppel, de berichtgeving omtrent Pieter Omtzigt aan.

Sandra Wolvekamp.

Sandra Wolvekamp. Foto: Daan Prest

„Den Haag is geen leuke politiek”, zegt ze. Al vaker heeft Wolvekamp-Bloemert gewezen op de grote verschillen tussen de Haagse en Meppeler politiek. Zij heeft het zelfs over een „slangenkuil” als we de landelijke volksvertegenwoordiging onder de loep nemen.

„Macht doet iets naars met mensen. In Meppel hebben we ook echt wel discussies. Neem schouwburg Ogterop, waarover we donderdag spraken . Het is een lastig onderwerp. We kunnen het oneens zijn, maar de discussie voeren we op een eerlijke manier. Natuurlijk, in Meppel wordt ook weleens een idee van een ander gejat of krijgt iemand het woord niet, omdat dat een ander beter uitkomt. Maar we blijven met elkaar in gesprek. Met nette woorden.”

Taalgebruik

Dat laatste kan niet worden gezegd van het taalgebruik dat landelijke fractiemedewerkers en leden van het CDA zouden hebben gebruikt ten aanzien van hun – toenmalige – collega in de Tweede Kamer, Pieter Omtzigt. In een 76 pagina tellende memo, dat vorige week naar de media lekte, schrijft Omtzigt dat hij binnen de partij zou zijn uitgemaakt voor psychopaat, zieke man, teringhond, klootzak en eikel.

In zijn analyse over de lijsttrekkersverkiezing, problemen rond de partijcultuur en het gebrek aan transparantie over donaties laat Omtzigt weinig heel van de christendemocraten. Omtzigt liet zaterdag weten zijn CDA-lidmaatschap op te zeggen en door te gaan als onafhankelijk kamerlid.

Uitvergroot

„Het houdt maar niet op”, wijst Wolvekamp-Bloemert op de meerdere affaires die zich de afgelopen periode binnen het CDA afspeelden. „Het is heel vervelend dat dit op deze manier naar buiten komt en dat mensen zo met elkaar omgaan. Dat doe je toch thuis ook niet? Dat dit wordt uitvergroot begrijp ik, ik weet hoe het werkt, maar door alleen hier de nadruk op te leggen, daar zou je de goeden tekort mee doen. Dit is niet dé politiek.”

Ze is blij met Marnix van Rij als interim-partijvoorzitter. „Hij communiceert fatsoenlijk en draait niet om de hete brij heen. Hij is transparant, ook over dingen die niet goed gaan. Daar begint het mee. Maar er moet nog heel wat water door de Rijn stromen, willen we hier als partij bovenop komen.”

Lokale gevolgen

Op de vraag of dit gevolgen heeft voor het CDA op lokaal niveau, antwoordt Wolvekamp-Bloemert: „De gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zijn dichtbij. Als zoiets in de eerste paar weken van maart 2022 gebeurt, is het minder grappig. Wat vorige week is gebeurd, is heel waardeloos, maar ik zie het los van Meppel. Ik heb geleerd me druk te maken om dingen waar ik invloed op heb. Hier heb ik beperkt invloed op, dus maak ik me er beperkt druk om. Ja, als CDA-lid heb ik de mogelijkheid me uit te spreken, maar als Sandra Wolvekamp uit Meppel iets zegt, zal niet direct in Den Haag het roer omgaan. Ik trek dit niet naar Meppel, hier hebben we integere mensen. Mijn energie richt ik op Meppel.”

Over de krachttermen die volgens Pieter Omtzigt binnen de partij zouden zijn gebruikt, zegt ze: „Je ziet dit ook gebeuren in de samenleving. Je zou willen dat Den Haag het goede voorbeeld geeft, het is heel jammer dat dat niet gebeurt. Ik denk dat we als maatschappij weleens in de spiegel mogen kijken. Als er iets gebeurt, staat iedereen gelijk op zijn achterste benen. Maar iemand mag toch ook weleens een foutje maken?”