Galerie Le Présent in Woldstraat is geopend: ‘Een enorme aanwinst’

John de Haan voor Galerie Le Présent. Wim Goedhart

Meppel - Een schoolvoorbeeld van hoe het zou kunnen. Zo noemt wethouder Robin van Ulzen de transformatie van het voormalige winkelpand aan de Woldstraat 32 (Chiostro) naar een nieuwe functie, in dit geval een galerie annex kantoor met daarboven gloednieuwe appartementen.

Zo zou hij het graag op meerdere plekken zien in het centrum, waar de stad kampt met 25 tot 30 procent teveel aan vierkante meters winkeloppervlakte.

„Nu gebeurt er wat in de binnenstad, dit zijn de krenten in de pap. Echt gaaf”, zegt Van Ulzen, die samen met eigenaar John de Haan het gerenoveerde en compleet verbouwde pand opende. Nu De Haan er als directeur van DH Beheer B.V. kantoor houdt, galeriehouder Jan Buizer uit Zwolle zich bezighoudt met de kunstinrichting en de eerste verdieping is omgedoopt tot vier moderne appartementen, doet niets nog herinneren aan de voormalige winkel en het atelier van Chiostro. Het pand stond al jaren leeg en was behoorlijk in verval geraakt.

Aanwinst

Van Ulzen: „Het is een enorme aanwinst. Dit is wat we als gemeente proberen te bereiken.” Samen met John de Haan onthulde de wethouder het naambordje ‘Le Présent’ aan de gevel. Een gevel, die dankzij een financiële bijdrage uit de subsidieregeling gevelfonds, geheel in oude stijl is opgetrokken. Buren en voorbijgangers keken donderdagmiddag met open mond toe en spraken hun waardering uit.

John de Haan balde zijn vuisten om uit te drukken hoe blij hij was met het resultaat. „Ik ben supertrots.” Ook Jan Buizer straalde, nu hij naast zijn Galerie Delfi Form in Zwolle ook in Meppel een klein kunsthuis mag bestieren. Momenteel hangen er werken van Hans Vanhorck. Buizer verwacht dat de expositie om de twee maanden zal wisselen. Buizer: „De Woldstraat is een mooie straat voor kunst; vanuit alle rust kijken of je iets moois ziet.”

Nieuws

menu