Veel vakantiegangers gaan niet goed voorbereid op weg naar hun vakantiebestemming. Garages en sleepbedrijven draaien overuren

Garages hebben het deze vakantieweken extra druk. Veel vakantiegangers die niet goed voorbereid op weg naar hun vakantiebestemming zijn gegaan, krijgen te maken met pech en bezorgen zo autobedrijven overuren.

ANWB voorspelt grote drukte op Europese wegen komend weekend

ANWB voorspelt grote drukte op Europese wegen komend weekend ANP

Dat het aantal pechgevallen deze vakantie is toegenomen, lijkt een gevolg van de corona-uitbraak. Hierdoor zijn veel mensen thuis gaan werken en is de auto vaker en langer ongereden op de stoep blijven staan. Wanneer de auto wel weer intensief gebruikt wordt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo worden er veel accu- en bandenproblemen gemeld. Ook een te laag oliepeil en een tekort aan koelvloeistof zorgen voor problemen.

‘We zien is veel problemen met banden. En niet alleen van auto’s, maar zeker ook van caravans’

Een woordvoerder van Hooikammer Berging bevestigt dit beeld al spreekt hij wel over ‘gewone vakantiedrukte’. Het bedrijf met vestigingen in Staphorst en Steenwijk is niet alleen verantwoordelijk voor de berging van gestrande voertuigen, ook verzorgt het voor verschillende verzekeraars pechhulp. „Wat we zien is inderdaad veel problemen met banden. En niet alleen van auto’s, maar zeker ook van caravans. Die hebben door corona vaak een extra jaar stilgestaan, worden nu weer uit de stalling gehaald en achter de auto gekoppeld terwijl de banden toch vervangen hadden moeten worden.”

Caravanbanden moeten na twee jaar vervangen worden, ook al is er niet veel mee gereden. Doordat de caravans de meeste tijd van het jaar overdekt gestald en stil staan, drogen de banden uit en is vervanging noodzakelijk. Veel mensen doen dit echter niet, met alle gevolgen van dien.

‘De drukte houdt de komende weken nog wel even aan’

Ook bij Ford Broekhuis met vestigingen in Meppel en Steenwijk is het in de garage extra druk door de vakantie. „Alleen deze week al hebben we verschillende autobezitters in de werkplaats gehad met ‘vakantieproblemen’. Dan moet je naast de ‘normale’ problemen vooral denken aan grindstenen tussen bijvoorbeeld remschijven of takken die problemen veroorzaken”, zo geeft een woordvoerster van het bedrijf aan. Zij verwacht dat de drukte de komende weken nog wel even aanhoudt. „Deze en volgende maand zit de agenda al helemaal vol. Dus alle acute problemen die daarbij komen zijn extra.”