Geautomatiseerde grasmaaiers vellen massaal egeltjes. 'Na verwonding door de vlijmscherpe messen moeten we de diertjes vaak laten inslapen'

De groeiende populariteit van robotmaaiers blijkt funest te zijn voor de egels in Nederland. Het aantal egels dat dodelijk wordt verwond door deze volledig geautomatiseerde gazonmaaiers is zorgwekkend, zegt Jenny Kleve, directeur van Egelbescherming Nederland. ,,Als het in dit tempo doorgaat zijn de egels nog deze eeuw zeker in de randstedelijke gebieden helemaal verdwenen. De egel wordt met uitsterven bedreigd.”

Linda de Jong van het Egelhuus in Hollandscheveld vangt egels op bij egelopvang ’t Egelhuus.

Linda de Jong van het Egelhuus in Hollandscheveld vangt egels op bij egelopvang ’t Egelhuus. Foto: Gerrit Boer

Meestal mollen de robotmaaiers de egels ‘s nachts. De egel is namelijk een nachtdier en scharrelt in de nachtelijke uren zijn kostje bij elkaar. Veel robotmaaiers zijn ook ’s nachts in de weer met het kortwieken van het gazon. ,,Stop met grasmaaien in de nacht”, luidt dan ook de dringende oproep van Egelbescherming Nederland.

Bij egelopvang ’t Egelhuus in Hollandscheveld, met dependances in het Overijsselse Vilsteren en Staphorst, neemt het aantal slachtoffers van robotmaaiers dat er wordt binnengebracht ook toe. ,,De diertjes worden door de vlijmscherpe messen dusdanig verwond dat we ze vaak moeten laten inslapen”, zegt Linda de Jong, die samen met haar echtgenoot Eddy de egelopvang runt.

Hoofdwonden en verminkte neuzen

,,Het is wel een dingetje hoor, die robotmaaier”, verzucht De Jong. ,,Momenteel hebben we vijf egels die door grasmaaiers zijn verwond. Het zijn voornamelijk hoofdwonden en ook de neuzen van de egels worden verminkt. We hebben er een met een gat boven op het hoofd dat was gaan etteren. De maden kropen er al in rond. Bij een andere egel is een groot deel van de neus weggeslagen. Probleem is dat de neus niet aangroeit en de egel voornamelijk is aangewezen op z’n reukzin, hij ziet erg slecht. Die verwondingen zijn weliswaar kleiner, maar minstens zo ernstig. Vaak betekent dat uiteindelijk ook de dood van het dier”, zegt De Jong.

In 2006 is De Jong in Hollandscheveld begonnen met de opvang van egels. Vier jaar later werd het Egelhuus ondergebracht in een stichting. Haar liefde voor de dieren begon toen zij een nestje met egels kreeg van een bevriende dierenarts. ,,Dat nest was verstoord en de dierenarts wist dat ik gek ben van alle dieren.” Linda begon met de opvang van de dieren in caviabakken, maar al snel werden er hokken voor de egels gebouwd, die elke dag moeten worden schoongemaakt. ,,Soms hadden we wel honderd egels in een jaar. We hebben iets moeten inkrimpen, want het moet wel te doen zijn. We hebben ook allebei nog een baan”, zegt Linda.

‘Verder dan vijf voor twaalf’

Directeur van de Egelbescherming Nederland Kleve stelt dat het in de afgelopen decennia heel hard is gegaan met de achteruitgang van de egelstand in ons land. ,,Sinds dertig jaar worden er tellingen gedaan en hieruit is gebleken dat liefst 70 procent van de egels verdwenen is. Ook de conditie van de dieren die worden binnengebracht is erg slecht, met kankergezwellen en slechte gebitten, de fysieke gesteldheid is achteruit gehold. Als het zo doorgaat is het met name in de randstedelijke gebieden nog deze eeuw einde egel”, sombert Kleve. ,,We zijn al verder dan vijf voor twaalf.”

Volgens Kleve is de Egelbescherming heel erg op gericht om mensen te bewegen hun tuinen te delen met wilde dieren. ,,Mensen moeten hun tuin gaan zien als een leefgebied voor de egel. Zet er een egelhuis in en voer ze het hele jaar door bij. En voor het probleem met de robotmaaiers is er een simpele oplossing: stop met ’s nachts maaien!”