Struikelstenen poetsen zodat ze er weer mooi bijliggen tijdens de nationale herdenking.

Gedenkstenen in hartje Meppel glanzen na poetsbeurt weer in het avondlicht

Struikelstenen poetsen zodat ze er weer mooi bijliggen tijdens de nationale herdenking. Foto: Martijn Bijzitter

Met de benen languit gestrekt, en het poetsmiddel bij de hand, poetst een vrijwilliger van Stichting Gedenkstenen Meppel een struikelsteen schoon.

Tweemaal per jaar, voorgaand aan de nationale dodenherdenking op 4 mei en de regionale herdenking op 3 oktober (de datum waarop de meeste Joodse Meppelers zijn afgevoerd naar de kampen) bij het Joods monument in het Slotplantsoen, poetsen de vrijwilligers de struikelstenen in Meppel.

„Tussendoor gaan de vrijwilligers van onze poetsgroep ook op pad om te poetsen wanneer zij kunnen’, zegt voorzitter Elsbeth van der Horst. Woensdagavond was het mooi weer, en dus grepen zij hun kans om de struikelstenen weer mooi te maken. “Gelukt. Alles is klaar, alles glimt en blinkt. Meppel glanst!”

Op 3 mei doen ze een ronde, om te kijken of alles voor de herdenking er nog piekfijn bij ligt. In het centrum van Meppel liggen bijna 90 struikelstenen. “In het najaar komen er 40 tot 45 bij in de Ambonstraat. Daar ligt nu nog niets. Wij hopen dat eind volgend jaar zo’n 240 stenen in Meppel liggen en dat dan alle Joodse vermoorde slachtoffers een struikelsteen hebben.”