Gedenkstenen voor Joodse slachtoffers worden onthuld in Indische buurt

Struikelstenen, ook wel 'Stolpersteine' genoemd. Foto: Archief Daan Prest

In de Indische buurt van Meppel worden woensdag 23 november in totaal 38 gedenkstenen onthuld. De Indische buurt is na het stadscentrum de tweede wijk waar struikelstenen met Joodse namen in het straatbeeld worden geplaatst. In het centrum van Meppel liggen er al 88.

De struikelstenen, ook wel ‘Stolpersteine’ genoemd, worden geplaatst voor de huizen waar Joden woonden die in 1942 uit Meppel zijn weggevoerd. In totaal zijn in dat jaar, in de nacht van 2 op 3 oktober, 363 Joden uit Meppel vervoerd naar verschillende concentratiekampen. Geen van hen keerde terug.

De Stichting Gedenkstenen Meppel is al sinds 2018 bezig met de grote klus. Door diverse omstandigheden is er echter meerdere malen vertraging opgetreden, mede door een gebrek aan grondstoffen om de stenen te produceren. Ook de coronacrisis veroorzaakte vertraging.

Het buurthuis aan Ambonstraat 22 is op 23 november het verzamelpunt, waarna om 13.45 uur de heer Jaap Cyklik aan Ambonstraat 14 het Kaddiesj, een Joods gebed, zal uitspreken. De onthulling van de struikelstenen wordt door eventuele nabestaanden en anderen verricht. Dezelfde middag volgen nog onthullingen op zo’n 10 andere adressen in de Indische buurt.

De Stichting Gedenkstenen Meppel legt de resterende 120 gedenkstenen in het komende jaar. In november 2023 is het project dan voltooid.

Nieuws

menu