Geen ongevraagde reclamefolders meer en gft-containers bij flats. Meppel wil hoeveelheid afval verminderen

Vanaf januari 2023 werkt de gemeente Meppel met een ja-sticker. Foto: Gemeente Meppel

De gemeente Meppel neemt extra maatregelen om de hoeveelheid afval te verminderen. Inwoners ontvangen niet langer ongevraagd reclamefolders in de brievenbus, er komen gft-verzamelcontainers bij hoogbouw en vanaf januari 2023 rekent de gemeente Meppel geen voorrijkosten meer voor het ophalen van grof vuil.

Een inwoner van de gemeente Meppel gooide in 2021 gemiddeld 151 kilo restafval weg, terwijl dat in het jaar daarvoor nog 155 kilo was. Wethouder Jeannet Bos is blij met de daling. „Een aantal jaren geleden zaten we nog rond de 200 kilo restafval per persoon. En hoewel de daling iets afzwakt, omdat we meer thuis zijn gaan werken, zijn we goed bezig in Meppel. Dat is belangrijk voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom.”

Bewoners van flats en hoogbouw krijgen in 2023 een gft-verzamelcontainer en inwoners krijgen een biobakje voor in de keuken, om zo makkelijker gft te scheiden. Vanaf januari 2023 vervallen ook de voorrijkosten voor het ophalen van grofvuil aan huis. Inwoners betalen 25 euro voor de eerste kuub en er zit geen limiet aan hoe vaak inwoners grof vuil kunnen aanbieden. Hiermee hoopt de gemeente het aantal bijplaatsingen bij ondergrondse containers te verminderen.

Om de hoeveelheid afval nog verder terug te dringen, werkt Meppel vanaf januari 2023 ook met de ja-sticker. Alleen inwoners met een ja-sticker ontvangen dan nog ongeadresseerd reclamedrukwerk. De stickers zijn op te halen bij het stadhuis en de gemeentewerf tijdens werkdagen.

Nieuws

menu