Geldloket van Welzijn Mensenwerk in bibliotheek Meppel geeft antwoord op alle geldvragen. 'Zonder afspraak binnenlopen voor praktische hulp'

Karlijn Mesie van het geldloket

Karlijn Mesie van het geldloket Foto: Ellen Reinders

Het Geldloket in Meppel is een centrale plek waar inwoners terecht kunnen met alle vragen over geldzaken. Medewerkers en vrijwilligers staan klaar om te helpen met alles rondom financiën.

Het Geldloket biedt hulp bij administratie, het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen, geldzorgen door een verandering in het leven waarbij het financiële plaatje verandert en ook andere vragen over geld.

Jildou Rozendal is buurtmaatschappelijk werker bij stichting Welzijn Mensenwerk en direct betrokken bij het Geldloket. Karlijn Mesie werkt bij de gemeente Meppel en weet alles van de financiële regelingen die de gemeente aanbiedt. Samen zijn zij aanspreekpunt van het Geldloket.

„In samenwerking met de gemeente Meppel hebben we een punt opgezet waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen voor praktische hulp bij geldzaken. Karlijn heeft kennis van het financiële aspect. Ik heb kennis van spreekuren en een maatschappelijke achtergrond. En dan hebben we nog de vrijwilligers die de gesprekken voeren waar wij kunnen bijspringen met tips. Zo kunnen we samen de buurtbewoners zo goed mogelijk te helpen. Alle vragen rondom geld mogen hier gesteld worden’’, vertelt Rozendal.

Stichting Welzijn Mensenwerk helpt vooral met sociale vragen, denk aan bijvoorbeeld een scheiding. De stichting weet welke (hulp)organisaties er allemaal zijn en de medewerkers kunnen meedenken zodat mensen de juiste hulp krijgen.

Vragen die binnenkomen bij het geldloket gaan veelal over de energietoeslag, over inburgeren, over de minimavoorzieningen, deurwaardersbrieven en de bijstand of andere uitkeringen. Als de gemeente vragen hierover krijgt, kan er doorverwezen worden naar het Geldloket.

Naast het geldloket heeft Stichting Welzijn Mensenwerk ook de VIA, dit staat voor voorlichting informatie advies. Dit is een breed spreekuur waarbij de organisatie allerlei vragen van inwoners beantwoordt. „De meerwaarde van het Geldloket? Er is iemand van de gemeente bij die antwoord kan geven op financiële vragen. Het loket verwijst dus niet alleen mensen door, maar geeft direct antwoord op vragen.”