Gemeente Meppel kiest voor tussenoplossing na moeizame test met statiegeldbekers

De gemeente Meppel wil beelden als deze voorkomen bij Donderdag Meppeldag Foto: Wilbert Bijzitter

De gemeenteraad van Meppel nam in 2019 een motie aan om het gebruik van wegwerpplastic op evenementen terug te dringen. Na wat vertraging door corona is er tijdens Koningsdag en het Grachtenfestival een test gedaan met statiegeldbekers. Nu blijkt dat er een aantal nadelen kleven aan het systeem kiest de gemeente voor een tussenoplossing.

Uit evaluatie van de test op Koningsdag en het Grachtenfestival is gebleken dat er twee grote nadelen komen kijken bij het systeem. Zo was er te weinig ruimte voor de rolcontainers met de voorraad schone bekers. Daarnaast had de benodigde app last van storingen waardoor er geen drinken besteld kon worden.

Het was in eerste instantie de bedoeling dat de statiegeldbekers ook gebruikt zouden worden tijdens Donderdag Meppeldag. Vanwege de problemen met de test en aangezien Donderdag Meppeldag binnenkort is, kiest de gemeente er voor om de test voorlopig niet door te zetten.

Tussenoplossing

Er is nu voor gekozen om gebruik te maken van recyclebare zachte bekers. Dit zijn bekers zoals de consument die gewend is, alleen dan recyclebaar. Dit is gecombineerd met een milieuplan. Onderdeel van dit plan is onder andere dat een consumptie 0,50 euro duurder is als er geen beker wordt ingeleverd bij de bestelling. Ook kunnen 20 of 25 bekers ingeleverd worden in ruil voor een consumptiemunt. Op deze manier wil de gemeente ervoor zorgen dat de bekers die wel op de grond terecht komen alsnog worden opgeruimd.

De gemeente hoopt dat de ervaringen van de tests samen met de landelijke ervaringen ervoor gaan zorgen dat er inzicht komt in welk systeem het beste past bij de plastic afvalreductie bij evenementen in Meppel.

Nieuws

menu