Gemeente Meppel stelt gratis corona-zelftesten voor inwoners met een laag inkomen beschikbaar. 'We vragen geen inkomensgegevens'

Zelftesten Foto: Pixabay

Inwoners van de gemeente Meppel met een laag inkomen kunnen vanaf dinsdag gratis zelftesten ophalen.

De testen zijn gratis af te halen bij de Mensa aan de Witte de Withstraat 21 en bij de receptie van het stadhuis aan de Grote Over in Meppel. Er geldt een maximum van twee testen per persoon. Bij het ophalen van de zelftesten wordt er niet om inkomensgegevens gevraagd.

Najaarsgolf

Het RIVM registreerde afgelopen week 17.600 besmettingen, de week daarvoor waren het nog zo’n 22.700 gevallen. Afgelopen week lieten zich overigens ook minder mensen testen bij de GGD. Maar metingen van het rioolwater bevestigen de afname.

Het gaat om de tweede daling van de weekcijfers op rij. Volgens het RIVM is het nog wel te vroeg om te zeggen of de najaarsgolf al op z’n retour is. Dat heeft te maken met een nieuw opgedoken variant van het virus; het subvariant BQ.1.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde vorige week dat deze variant binnenkort dominant wordt in Europa. De ECDC verwacht dat deze variant het tussen half november en begin december overneemt van variant BA.5, die we sinds juni het meest zien in Nederland.

BA.5 en BQ.1 zijn allebei varianten van omikron. De opmars van BQ.1 zal volgens de ECDC kunnen leiden tot een toename van het aantal besmettingen. Dat komt doordat BQ.1 het immuunsysteem iets beter lijkt te kunnen omzeilen.

Nieuws

menu