Gemeente Meppel wil 1,2 miljoen euro investeren in LED-verlichting

De gemeente wil 2500 lantaarnpalen omvormen naar LED-verlichting. Foto: Frens Jansen

De gemeente Meppel wil 2500 lantaarnpalen omvormen naar LED-verlichting. Hiervoor is een investering van 1,2 miljoen euro nodig.

Het omvormen van de verlichting zorgt volgens de gemeente voor een lager energieverbruik en lagere beheerkosten, daarnaast gaan LED-lampen ongeveer vijf keer zo lang mee als de ‘conventionele lampen’.

Volgens berekeningen levert het omvormen van de openbare verlichting op termijn een besparing op energie en onderhoud. Dit draagt weer bij aan het behalen van de lokale klimaatdoelstellingen.

Als de verlichting niet wordt omgevormd nemen de beheerkosten toe. De bestaande lantaarnpalen hebben intensiever onderhoud nodig om het gewenste verlichtingsniveau te behouden. Stijging van de beheerkosten komt door extra schoonmaakrondes. Ook moeten er dan alternatieve lampen worden aangeschaft, omdat de bestaande lampen niet meer leverbaar zijn.

Om deze investering te kunnen doen heeft de gemeente tot 2025 een jaarlijkse investering van 300.000 euro nodig, omgerekend dus 1,2 miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen