Gemeente Meppel wil podiumfunctie voor schouwburg Ogterop uitbreiden met poppodium

Schouwburg Ogterop. Foto: Leo de Harder

De gemeente Meppel wil samen met de culturele sector de podiumfunctie voor schouwburg Ogterop in Meppel uitbreiden. Er wordt gedacht aan een poppodium, en aan een productiehuis.

Dat is voortgekomen uit een onderzoek om te kijken hoe de maatschappelijke functie van de schouwburg kan worden uitgebreid. Om deze plannen verder uit te werken vraagt het college van burgemeester en wethouders 250.000 euro van de gemeenteraad.

Schouwburg Ogterop in Meppel is aan vervanging toe. Het gebouw van zo’n 50 jaar oud is niet meer toekomstbestendig. Het is gedateerd en heeft grootschalig onderhoud nodig. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat het gebouw eigenlijk op is. Renovatie van het pand gaat zo’n 18 miljoen euro kosten. Het college van burgemeester en wethouders wil desondanks de komende jaren de schouwburg flink moderniseren. Eind 2025 moet dan het vernieuwde Ogterop klaar zijn.

Maandelijkse muziekavond voor de Muziekcoöperatie

De afgelopen tijd is er veel gesproken met de cultuursector. Dat heeft al tot een aantal concrete ideeën geleid, en een aantal daarvan worden direct opgepakt door de schouwburg. „Van een maandelijkse muziekavond van de Muziekcoöperatie tot een proef met een professioneel toneelgezelschap”, licht de directie van Ogterop toe.

Een klankbordgroep heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de maatschappelijke functie van Ogterop uit te breiden. „Met Ogterop heeft Meppel goud in handen”, vertelt Rineke Bootsma van de klankbordgroep. „Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de schouwburg een nog groter icoon van cultuur te maken. Er liggen allerlei kansen om het eigenzinnige en unieke theaterprofiel te behouden en te versterken.”

Nieuws

menu