Gemeentes laten vlaggen in de openbare ruimte verwijderen. Voor de boeren zijn er nog genoeg manieren om te protesteren

In Nijeveen zijn honderden bomen voorzien van het blauw, wit rode lint. Foto: Wilbert Bijzitter

Verschillende gemeentes in Nederland laten door boeren ondersteboven opgehangen vlaggen in de openbare ruimte verwijderen. Dit is besloten om er voor te zorgen dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft. Uitingen van boerenprotest op privéterrein en gebouwen mogen wel. De boeren kunnen hierdoor nog steeds laten zien hoe zij over het stikstofbeleid denken.

Rijkswaterstaat maakte al bekend dat ondersteboven opgehangen vlaggen worden verwijderd van viaducten en verkeerslichten door heel Nederland. Dit is om ervoor te zorgen dat het verkeer niet in gevaar komt. Om dezelfde reden hebben onder andere de gemeentes Hoogeveen en Dalfsen er ook voor gekozen om de vlaggen te laten verwijderen.

De gemeente Staphorst heeft alleen de vlaggen bij het gemeentehuis en het oorlogsmonument in Rouveen laten verwijderen. De gemeente heeft dit gedaan omdat het gemeentehuis neutraliteit dient uit te stralen en omdat een omgekeerde driekleur bij een oorlogsmonument niet respectvol is.

Woordvoerder Vincent Nevels van de gemeente Meppel laat weten dat gemeentelijke eigendommen niet bedoeld zijn om uitingen op aan te brengen.

Er mogen nog wel uitingen worden aangebracht op privéterrein of op gebouwen. Sommige boeren gaan hier heel creatief mee om. Op verschillende plekken zijn schilderingen, borden, spandoeken en poppen te zien.

Nieuws

menu