Nederlander woont gemiddeld twee kilometer van een bieb, hoe is dit in Meppel, Steenwijkerland en Hoogeveen?

In 2020 woont een Nederlander gemiddeld twee kilometer van een bibliotheek af, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Landelijk betekent dat een hele lichte toename van 0,1 kilometer vergeleken met 2014. Hoe zit dit in Meppel, Steenwijk en Hoogeveen?

Het wekelijkse koffieuurtje en de taalwandeling gaan in de zomervakantie door bij de Bibliotheek Steenwijk.

Het wekelijkse koffieuurtje en de taalwandeling gaan in de zomervakantie door bij de Bibliotheek Steenwijk. Foto: Martijn Bijzitter

De grootste negatieve stijging vond plaats in de Utrechtse gemeente Montfoort, hier lag de dichtstbijzijnde bieb namelijk 5,6 kilometer verder dan in 2014. Hiermee had Montfoort natuurlijk ook meteen de grootste procentuele verandering ten overstaan van 2014 in handen, namelijk 558 procent.

Grootste verandering in Hoogeveen

In Hoogeveen zijn, vergeleken met Meppel en Steenwijk, de grootste afstanden en veranderingen te zien. In Hoogeveen is het gemiddeld 3,4 kilometer rijden naar de bibliotheek en dat is een verandering van twintig procent, vergeleken met 2014.

In Meppel hoef je gemiddeld net wat minder moeite doen dan in de rest van Nederland, in 1,9 kilometer ben je bij de dichtstbijzijnde bibliotheek. Het is een minimaal verschil met 2014, het gaat namelijk over een procentuele verandering van één procent.

Gemiddeld moet je in Steenwijkerland een dikke twee kilometer rijden, voordat je bij een bibliotheek bent. Veel is er niet veranderd met 2014. Het is namelijk maar een procentuele verandering van twee procent vergeleken met 2014. Dit kan nog wel gaan veranderen, want rond sommige bibliotheken heerst onzekerheid. Zo dreigde de bibliotheek in Sint Jansklooster haar deuren te moeten sluiten, maar werd dit later toch nog teruggedraaid. Ditzelfde gebeurde bij de bibliotheken in Giethoorn en Steenwijkerwold.

Verandering van de bibliotheek

In vergelijking met 2019 heeft de bibliotheek op alle vlakken moeten inleveren. In 2019 waren er nog 3,6 miljoen mensen lid van een bibliotheek, in 2020 daalde dit naar 3,4 miljoen leden. Ook het aantal uitleningen daalde sterk, maar dit zal met name te maken hebben gehad met het coronavirus. In 2019 werden er nog 63.844 uitleningen gedaan, in 2020 waren dit er nog 44.958. In de jaren ervoor werden er ook al minder uitleningen gedaan, maar door de lockdown van afgelopen jaar werd dit versterkt.

Digitaal lezen is al langer bezig aan een sterke opmars en de cijfers van het CBS bevestigen dit. De uitlening van fysieke boeken daalt, maar dit betekent niet dat er minder gelezen word. Het aantal uitleningen van digitale boeken is namelijk meer dan verdubbeld. In 2015 werden er nog vier miljoen digitale boeken uitgeleend, in 2020 is dit gestegen naar tien miljoen. Het luisterboek is de ‘bestseller’ aan de digitale kant van de bibliotheek. In vijf jaar steeg dit namelijk van 200 duizend naar 2,6 miljoen. De coronacrisis zal waarschijnlijk ook zijn rol hebben gespeeld in deze sterke stijging.