Graafmachines ingezet ter voorkoming van dichtvallen Sluisbrug in Meppel tijdens het doorlaten van het schip Vereeniging III. Schipper Woudenberg raakt voor vertrek gewond en bestuurt de boot met één hand: 'Een gekke en pijnlijke situatie'

De twee graafmachines die donderdagochtend klaarstonden om het eventueel dichtvallen van de defecte Sluisbrug aan de Sluisgracht in Meppel te voorkomen, bleken niet nodig. De brug bleef zelfstandig overeind waardoor de boot Vereeniging III - van schipper Arco Woudenberg en Karin van der Lei uit Meppel - zonder moeite de Sluisgracht heeft verlaten. Woudenberg zelf raakte vlak voor het vertrek gewond, waardoor hij met één hand het schip moest besturen en uiteindelijk op de eerste hulp belandde. „Een heel gekke en pijnlijke situatie.”

De brug bleef uiteindelijk zelfstandig overeind.

De brug bleef uiteindelijk zelfstandig overeind. Foto: Martijn Bijzitter

De eigenaren van Vereeniging III hadden zich deze donderdagochtend iets anders voorgesteld. Voor een verplichte veiligheidskeuring aan de boot moest het voormalig stoombeurtschip uit 1902 verplaatst worden naar scheepswerf Wout Liezen in Meppel. Maar door een defect aan de Sluisbrug kunnen boten momenteel niet geschut worden. Daarom is er in overleg met de gemeente Meppel ervoor gekozen om graafmachines in te zetten, mocht de brug toch dichtvallen.