GreenS & SaladS in Meppel levert maatwerk met gesneden groente en fruit. 'Versheid is één van de belangrijkste beloftes aan onze klanten'

In de rubriek ‘Made in...’ laten we zien wat bedrijven in onze regio maken en vertellen we het verhaal achter die producten en ondernemingen.

Directeur Chris de Jong tijdens de dagelijkse productie. De groente wordt gewassen in bronwater.

Directeur Chris de Jong tijdens de dagelijkse productie. De groente wordt gewassen in bronwater. Foto: Martijn Bijzitter

In menig supermarkt, restaurant of zorginstelling is gesneden groente en fruit te vinden uit Meppel. Dat maar weinig mensen dat weten, komt doordat de meeste producten van GreenS & SaladS onder private label verkocht worden: de naam van de klant staat op de verpakking. Bovendien worden veel producten verwerkt in kant- en klaarmaaltijden.

Elke dag worden grote hoeveelheden dagverse producten gewassen, gesneden en verpakt aan de Pieter Mastebroekweg. „Versheid is één van de belangrijkste beloftes aan onze klanten’’, zegt directeur Chris de Jong. „De productie start daarom elke dag al vroeg en halverwege de middag begint de logistieke operatie om het snel bij de klant te krijgen. Dat doen we in Noord-Nederland met onze eigen bezorgservice.’’

Koerswijziging door coronapandemie

De coronapandemie trof het bedrijf in Meppel hard, maar zorgde ook voor een koerswijziging. De Jong: ,,Ik was één van de eersten die in het voorjaar van 2020 corona kreeg. Vier weken was ik ziek thuis. Toen ik terugkwam, zag ik dat we veel omzet verloren hadden. Dat kwam onder meer doordat we tomaten leverden voor broodjes, die geserveerd worden in vliegtuigen en verkocht worden op stations en bij tankstations. Dat viel opeens weg en ik had zelf vier weken geen leiding kunnen geven. We zijn heel diep gegaan, maar het heeft uiteindelijk iets moois opgeleverd. Het dwong me anders te kijken naar GreenS & SaladS en andere keuzes te maken.’’

De Jong keek naar het onderscheidend vermogen van zijn bedrijf. ,,Het leveren van maatwerk onderscheidt ons van de grote snijderijen. Klanten vinden het prettig dat ze bij ons kunnen aangeven hoe ze de groente of het fruit gesneden willen hebben en wat de samenstelling van bijvoorbeeld hun soepgroente moet zijn. Geen selderij vanwege allergenen? Dat is bij ons geen probleem. Daarom profileren we ons nu als maatwerk groente-atelier en dat valt in de smaak.’’

Grote rol voor duurzaamheid: zonnepanelen en water uit bron onder bedrijf

Klanten kunnen kiezen voor hun eigen snit, receptuur en verpakking. ,,Een wortel kun je op heel veel manieren snijden: blokjes, plakjes, reepjes. Daarnaast kunnen onze klanten zich onderscheiden met een eigen receptuur voor bijvoorbeeld de maaltijden in zorginstellingen. Ook het formaat en het materiaal van de verpakking kunnen we op de wensen van de klant aanpassen. We hebben daarnaast fors ingezet op productontwikkeling. De komende maanden komen we met nieuwe producten die bijdragen aan een gezonde levensstijl en het voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.’’

Duurzaamheid speelt in alles een grote rol. Er liggen 275 zonnepanelen op het dak, de groente wordt gewassen met water uit een bron onder het bedrijf, De Jong denkt na over het hergebruik van dat waswater en er wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale leveranciers. ,,Veel groente is van boeren uit de buurt en als er voldoende aanbod is, leveren we biologische producten. Daarvoor hebben we het Skal-keurmerk. Ik blijf nadenken over verbeteringen, voor het bedrijf en de wereld om ons heen.’’