Greenpeace plakt rekening stikstofcrisis op Rabobankfilialen in Drenthe

Greenpeace actie bij Rabobankfilialen. Foto: Bart Hoogveld

Actievoerders van Greenpeace Nederland hebben de kantoren van Rabobank in Drenthe afgelopen nacht beplakt met posters om de verantwoordelijkheid van de bank in de stikstofcrisis onder de aandacht te brengen.

Greenpeace wil met deze acties dat Rabobank de gemaakte winsten steekt in het oplossen van de stikstofcrisis. Decennialang heeft Rabobank boeren gestimuleerd om hun bedrijven op te schalen en productie te intensiveren. Dit ‘Rabo-model’ gericht op massaproductie voor de wereldmarkt, is niet alleen slecht voor klimaat en natuur, maar werkt ook voor veel boeren niet. De boerenstand is de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd, boeren hebben hoge schulden en een deel van hen werkt onder het minimumloon.

Volgens Greenpeace moet de Rabobank verantwoordelijk worden gehouden voor maatschappelijke kosten die als gevolg van investeringen in de intensieve veehouderij zijn ontstaan. De economische schade van de stikstofcrisis is opgelopen tot 28 miljard euro. Daarbij komt nu 24,3 miljard euro aan belastinggeld voor het stikstoffonds. Een bedrag waarvan Provincies al hebben aangegeven dat dit bedrag nog niet voldoende is om een effectieve stikstof aanpak te financieren.

‘Het is niet meer dan eerlijk dat Rabobank als profiteur meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. Daarnaast moet de bank stoppen met de financiering van de vee-industrie en meer investeren in ecologische landbouw met minder vee’, stelt Meike Rijksen, campaigner biodiversiteit van Greenpeace.

Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat banken en ketenspelers, zoals leveranciers en supermarkten, gaan meebetalen om de stikstofcrisis op te lossen. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft ook aangegeven een “niet vrijblijvende bijdrage van banken en ketenspelers te verwachten” in de transitie van de landbouwsector. Volgens Greenpeace geven eerdere reacties van Rabobank onvoldoende vertrouwen dat de bank zelf substantieel gaat bijdragen.

Nieuws

menu