In de Voorstraat in Meppel zitten twee prostitutiebedrijven: Club Cilver en Nikita's Secrets.

GroenLinks is verbaasd over prostitutieplannen van gemeente Meppel: 'Hoe kan het dat we dit moeten vernemen via de krant?'

In de Voorstraat in Meppel zitten twee prostitutiebedrijven: Club Cilver en Nikita's Secrets. Foto: NDC Mediagroep / Stefan Klomp

GroenLinks stelt in de gemeenteraad van donderdag 25 maart vragen over de plannen van de gemeente om de helft van de Voorstraat aan te wijzen als gebied waar prostitutiebedrijven zich mogen vestigen.

Bewoners van de Voorstraat, en de aangrenzende Soembastraat en Lombokstraat, spraken maandag in de Meppeler Courant hun zorgen uit over dit plan. ‘Hoe kan het dat we deze ontwikkelingen moeten vernemen via de krant? Had dit anders gekund?’, vraagt Anouk de Vlieg, raadslid van GroenLinks, zich af.

Momenteel zijn er twee prostitutiebedrijven in de Voorstraat gevestigd, Club Cilver en Nikita’s Secrets. De gemeente wil het mogelijk maken dat er een eventueel derde prostitutiebedrijf zich daar kan vestigen. Momenteel zit er aan de Kolderveense Bovenboer ook een prostitutiebedrijf. Dit soort bedrijven mogen zich alleen vestigen in een gebied dat door de gemeente wordt aangewezen. En omdat er al twee prostitutiebedrijven in de Voorstraat zitten, wil de gemeente dat gebied verruimen.

Zorgen bij bewoners

Omwonenden zijn het daar niet mee eens. Die vrezen onder meer extra overlast en een waardedaling van hun huizen. Bovendien hebben ze zorgen over de veiligheid. Maar ze zijn ook niet blij met de manier van communiceren vanuit de gemeente. Op 22 februari kregen de bewoners een brief met het plan, waarna ze een week de tijd hadden om te reageren. GroenLinks wil nu van het college van burgemeester en wethouders weten hoe de inwoners, de sekswerkers en de exploitanten zijn meegenomen in de plannen.

„De fractie van GroenLinks heeft meerdere malen getracht het gesprek te openen over sekswerk in Meppel”, zegt De Vlieg. „Hierbij is telkens aangegeven dat de gemeente niet anders kan dan landelijke wetgeving en beleid afwachten. Nu wordt er zonder landelijke wetgeving omtrent sekswerk, en zonder degelijk beleid in Meppel toch van alles veranderd. Waarom is er gekozen voor een route buiten de raad om, terwijl de roep om gesprek om te komen tot nieuw beleid er al was.”

Daarnaast wil de partij weten wat de positieve en de negatieve effecten zijn voor buurtbewoners, sekswerkers en exploitanten van de voorgenomen verandering.