Groots onthaal voor Sinterklaas en zijn pieten in Meppel

Een warm ontvangst voor Sinterklaas in Meppel

Een warm ontvangst voor Sinterklaas in Meppel Foto Leo de Harder

Sinterklaas is zaterdag niet alleen veilig aangekomen in Hellevoetsluis, ook in Meppel werd hij warm onthaald. Samen met zijn vele tientallen pieten toverde de goedheiligman een grote glimlach op het gezicht van kinderen én ouders in de binnenstad.

Het is net na 13.30 uur druk in de stad. Veel (groot)ouders hebben hun baby of peuter uit bed gehaald, hun kleuter in een pietenpak gehesen en zijn naar de stad gesneld. Ze hebben de aankomst van de Sint en zijn pieten net gemist en willen het gezelschap daarom ontvangen in de stad. Maar ‘waar gaat de optocht eigenlijk langs?’ Dat is de vraag die veel mensen elkaar stellen. ‘Waar moeten we nu naartoe?’ Niemand lijkt het te weten. Het grote publiek snelt maar vast naar De Wheem, waar het grote sinterklaasfeest straks gaat beginnen. De rest zoekt een plekje in de Hoofdstraat. Daar zullen ze vast langskomen. En dat klopt.

Even daarvoor staat een nog groter gezelschap van vele honderden, misschien wel een paar duizend, aan de Prins Hendrikkade te wachten op Sinterklaas en zijn pieten. Tot hun grote verwondering meert er een grote boot aan, maar zijn er ook nog kleinere boten met daarop pieten; héél veel pieten. Burgemeester Richard Korteland verwelkomt het gezelschap uit Spanje, waarna de optocht vertrekt richting de binnenstad.

De rijtoer is een waar feestje door heel Meppel. Jong en oud is onder de indruk. Er is live muziek, er wordt gedanst, Buurman & Buurman zijn van de partij, er zijn ontelbaar veel roetveegpieten – die ware acrobaten blijken te zijn en er worden heel veel snoepjes, pepernoten en mandarijnen uitgedeeld. Het publiek geniet zichtbaar en de deelnemers van de optocht eveneens. De uitstraling van de pieten is zaterdag totaal niet van belang. Er is geen enkele zwarte piet te bekennen, ook niet vanuit het publiek. Het lijkt niemand iets uit te maken. Zaterdag is het feest. En dat feest is geslaagd, zo te zien aan de blije gezichten van de kleine sinterklaasjes en pietjes.

Dikdakkers

Op De Wheem wordt er écht uitgepakt. Wanneer de Dikdakkers van start gaan met de eerste sinterklaasliedjes, is het plein al gevuld met dansende kinderen en ouders. Rondjes draaien, springen of heen en weer wiebelen; alle dansmoves komen voorbij. En natuurlijk wordt er luidkeels meegezongen met O, kom er eens kijken en Sinterklaas Kapoentje . Samen met de Sint en zijn pieten wordt er nog de hele middag gefeest. Voor de kleinere kinderen is het een leuke, maar intensieve middag geweest. Zij keren huiswaarts. Waar ze nog één keer luidkeels sinterklaasliedjes mogen zingen, om hopelijk morgen een gevulde schoen als beloning te ontvangen.