Grote- of Mariakerk in Meppel viert verjaardag: 600 jaar oud

Vlnr: Mannes Hofsink, Fenna van der Weide en Jan Dijkstra.

Vlnr: Mannes Hofsink, Fenna van der Weide en Jan Dijkstra. Foto: Hilbert Heitmeijer

Stichting Orgelconcerten Meppel (SOM) wil in oktober met een festival stilstaan bij de 600ste verjaardag van de Grote- of Mariakerk en haar 300-jarige orgel. De festiviteiten vinden van 5 oktober tot en met 9 oktober plaats.

Het festival is ontstaan uit ideeën van Mannes Hofsink en Fenna van der Weide, leden van SOM. Aanvankelijk was het plan om een dag vol activiteiten te organiseren. Dat bleek al snel niet te lukken: de ideeën bleven maar stromen. Voorzitter Jan Dijkstra is er nog beduusd van.

Festival

Het programma begint op woensdagmiddag 5 oktober met een feestelijk intrada door De Bazuin vanaf de torentrans. Burgemeester Richard Korteland zal het festival openen. Ook zal hij stilstaan bij de tentoonstelling die de SOM in samenwerking met Oud Meppel heeft ingericht. Hier wordt de roerige geschiedenis van kerk en orgel getoond.

In de dagen daarop zijn er gratis voorstellingen voor kinderen van basisscholen. Maartje en Kine geven een cabaretvoorstelling met als titel ‘Hoge noot’. Verder zijn er muziekuitvoeringen en optredens van koren. Ook is er gelegenheid het orgel te bespelen en de toren te beklimmen.

Het festival wordt op zondagmiddag afgesloten met een oecumenische cantatedienst door de Protestantse Gemeente. Zo tonen kerk en orgel tot slot hun oorspronkelijke functie.