Héél véél nieuwbouw op industrieterrein Blankenstein in Meppel. Deze drie ondernemers gaan zich hier onder meer vestigen

De hijskranen staan al een tijdje op industrieterrein Blankenstein in Meppel, en die zullen daar ook nog wel een tijdje blijven staan. Blankenstein bloeit namelijk.

Deze drie ondernemers gaan onder meer naar Blankenstein toe.

Deze drie ondernemers gaan onder meer naar Blankenstein toe. Foto's: Daan Prest

Heel lang lag het stuk grond naast de Praxis braak. Eind 2019 liet keuken- en badkamerspecialist Potman jr als eerste er nieuwbouw plegen. Dit jaar gaat het helemaal hard met de grond. Urzo Woninginrichting trekt in nieuwbouw en er komen drie bedrijfsverzamelgebouwen. Onder meer Autotaalglas en personal trainer Bas van Wegen gaan erheen.

Daarnaast zijn er op Blankenstein de nodige werkzaamheden aan de studentencampus, waar op het parkeerterrein 76 tijdelijke woonunits komen. En dan is er nog Multiselect Engineering B.V., dat een leegstaand pand van ruim 1900 vierkante meter heeft gekocht en opknapt. Met andere woorden: Blankenstein bloeit. We lichten drie ondernemers uit.


 • In een oude garage staan momenteel de nodige fitnesstoestellen opgesteld. Waar in een ver verleden het oliepeil werd gecontroleerd of een nieuwe auto werd gekocht, staan nu fitnessapparaten. „Het heeft karakter, zo’n oud pand”, zegt Bas van Wegen. De personal trainer heeft aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan zijn eigen sportschool.
 • Maar hij gaat zijn sportschool verhuizen. Naar Blankenstein. „Daar wilde ik altijd al heel graag heen.” De centrale ligging van het terrein trekt hem enorm. „Vanuit de Oosterboer kan je zo via het Zwarte Pad op de fiets komen en er zijn ook genoeg toegangswegen.” De sportschool trekt in een volledig nieuw te bouwen pand. Eind dit jaar moet het zover zijn.
 • In 2012 zat de sportschool van Bas van Wegen nog aan de Woldstraat, maar dat werd te klein en dus vertrok hij naar een nieuwe locatie. Sinds 2014 zit hij al aan de Commissaris de Vos van Steenwijklaan. Maar ook deze locatie is te klein geworden.
 • Achter de schermen is Van Wegen al zo’n vijf jaar bezig met de zoektocht naar een nieuwe locatie. Of het pand was niet geschikt, of de locatie was niet geschikt. Droomscenario: een pand met historie. Dat is het dus niet geworden. „Nieuwbouw ziet er soms heel gelikt uit. Het is aan ons om de inrichting zo te maken dat het een uitstraling krijgt. Dat zal best een uitdaging worden.”
 • In de toekomstige nieuwe hal heeft Van Wegen de ruimte voor meer toestellen, ruimte voor een kantoor en ruimte voor kleedkamer en douche. „En we kunnen ook nog eens fatsoenlijk buiten trainen.” Maar met grote groepen gaat dat niet gebeuren. „Wij vinden een-op-een aandacht heel belangrijk. Ruimte voor persoonlijke aandacht. We bespreken met iedere sporter een eigen programma.” Want, zo zegt Van Wegen: „De een heeft als doel om nog harder te sporter, voor de ander betekent fitter worden wat vaker sporten, en voor nog een ander is de voeding weer heel belangrijk.”


 • Urzo Woninginrichting heeft jaren en jaren aan de Kruisstraat gezeten. In 1953 is dit pand door Remmelt en Peter van Urk, de tweede generatie, gekocht. Er zat een oude lederfabriek. Sinds begin augustus zit Urzo daar niet meer. De winkel is verhuisd naar een nieuwbouwlocatie op Blankenstein. Noodzaak, „maar ook een leuke uitdaging”, voegt Angelique van Urk toe. Het oude pand wordt gedeeltelijk afgebroken, hier komen appartementen voor terug.
 • „De mooie naam blijft”, glimlacht Van Urk. „Het is vanaf de Eendrachtstraat drie minuten fietsen naar de nieuwe locatie. Het is voor ons belangrijk dat de klanten ons goed met de auto kunnen bereiken.” En dat is op Blankenstein wel het geval. De winkel krijgt daar, net als aan de Kruisstraat, een ruime parkeerplaats.
 • Dat de winkel niet meer in het centrum zit, is volgens haar geen enkel probleem. „De binnenstad was natuurlijk altijd een superlocatie, maar impulsaankopen worden er bij ons niet veel gedaan en dus is Blankenstein een prima alternatief.”
 • Angelique runt de winkel samen met haar man Sander, inmiddels de vierde generatie. Halverwege juli deden ze de deur van het pand al twee weken even dicht. Vakantie. „We zijn flink aan het klussen”, zegt Angelique over die ‘vakantie’. Verven, vloer leggen - uiteraard tapijt - en het pand inrichten. „Dat is best lastig. In de vorige winkel heeft alles natuurlijk een vast plekje. Nu moeten we voor alles een plekje bedenken.”
 • Ze heeft het wel eens spannend gevonden, of alles wel in de nieuwe winkel past. Maar de nieuwbouw is groter dan het pand aan de Kruisstraat. De nieuwbouw bestaat uit ongeveer 1000 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. „Dus eigenlijk moet het allemaal prima passen. Dat past het nu ook”, lacht Angelique.
 • Het nieuwe onderkomen van Urzo Woninginrichting biedt volgens haar nieuwe kansen, en zorgt meteen voor een aantrekkelijke andere, moderne, uitstraling. „We hopen hier nog jaren mee vooruit te kunnen. Het assortiment is niet veranderd. We verkopen nog steeds bijna alles op het gebied van vloeren en ramen.”


 • „Dit is het allermooiste plekje van Meppel.” Jeroen Akkers, franchisenemer van Autotaalglas in Meppel, heeft het niet over de nieuwe locatie, maar over de huidige locatie van de garage. Die zit nu nog aan de Steenwijkerstraatweg.
 • „Een perfecte plek voor ons”, zegt Akkers. „Er is hier zo veel verkeer. Er komen heel wat auto’s langsrijden. Iedere dag hebben we hier wel zo’n drie à vier passanten die binnenkomen.” Sinds 2001 zit Autotaalglas aan de Steenwijkerstraatweg, nadat de locatie aan de Rembrandtlaan destijds uitbrandde. De nieuwe locatie was wel even wennen voor Akkers. Plots kwamen er mensen spontaan binnenstappen met ruitschade. En dat werden er steeds meer, dus werd het team al snel uitgebreid.
 • Toch verhuist Akkers met Autotaalglas naar een andere locatie. „Het liefst waren we hier gebleven.” Maar dat is geen optie. Autotaalglas huurt het pand en de verhuurder wil het pand volledig leeg verkopen.
 • Al twee jaar is Akkers op zoek naar een juiste locatie, maar een geschikt pand komt hij gewoon niet tegen in Meppel. Dus is hij uitgekomen bij nieuwbouw op Blankenstein. Halverwege 2021 zou de bouw moeten beginnen, april 2022 zou het af moeten zijn. Op Blankenstein treft hij een oude bekende. „Ik kom daar mijn oude buurman tegen. Hoe bizar is dat!”, lacht hij. Hij heeft het over keuken- en badkamerspecialist Potman jr. Die vertrok in 2019 van de Steenwijkerstraatweg naar Blankenstein.
 • „Uitstraling en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel. Ik denk dat deze nieuwe locatie daar beter bij past”, kijkt hij wat om zich heen in de huidige garage. Op de nieuwe locatie wordt straks gewerkt met een nieuw concept. Zo worden er stiltekamers gerealiseerd. „Kunnen mensen rustig werken, terwijl wij aan de auto werken. En kunnen ze het ondertussen ook nog in de gaten houden”, laat Akkers de tekeningen van de glazen wachtkamers zien. „Een zeer prettige ruimte om te wachten.”
 • Ondanks dat Akkers het spannend vindt of op Blankenstein het aantal passanten net zo hoog blijft, heeft hij wel heel veel zin in de nieuwe stap. „Ik werk al dertig jaar in het vak. Dit is mijn laatste stap. Ik wil nog één keer knallen en er ook op Blankenstein er een succes van maken. En daarna zet ik er een punt achter.”