Hét Uitvaart Team zorgt voor een mooi, waardevol afscheid: ‘Een mooie uitvaart hoeft niet veel te kosten, het zit ‘m in de kleine dingen'

Er zijn veel opties om een afscheid mooi en waardevol te maken. Foto: Anne Weidinger

Een grote passie voor het vak, dat hebben uitvaartverzorgers Anne Hoeksma, Sandra Burger, Susanne Oomkens en Joni van Pul met elkaar gemeen. Afscheid nemen verdient alle tijd en aandacht. Het moet persoonlijk zijn en dat zit ‘m in de kleinste details. Vanuit die visie ontstond het idee om de handen ineen te slaan. Sinds deze zomer is Hét Uitvaart Team een feit.

In de tuinkamer naast de woning van Sandra zitten de vier teamleden in het zonnetje te overleggen. Dat doen ze wekelijks. „Zo zorgen we er – zeker in deze beginfase – voor dat we op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt, we kunnen samen ideeën uitwisselen en ervaringen delen. Het is fijn dat je dat allemaal samen kunt doen”, zegt Susanne.

Hét team

Hét Uitvaart Team bestaat nog niet zo lang, maar de uitvaartverzorgers zijn zeker geen onbekenden in de branche: allemaal hebben ze de nodige ervaring en kwam een samenwerking als het ware op hun pad. Susanne Oomkens werkte zowel freelance bij diverse uitvaartbedrijven, als zelfstandige. Als zzp’er heb je geen pand en personeel om te betalen en dat betekent dat je onafhankelijker kunt zijn. Je bent ook niet aan bepaalde locaties of leveranciers gebonden. Als je er helemaal voor de nabestaanden kunt zijn en een mooi afscheid kunt verzorgen, op wat voor manier dan ook, dan is dat het mooiste wat er is.”

Het werken als ondernemer in de uitvaartbranche brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. Zo merkte ook Sandra Burger, die de laatste jaren bij diverse uitvaartondernemingen in deze regio inzetbaar was, en daarvoor 10 jaar een eigen uitvaartonderneming runde in het westen van het land. „Het werk als uitvaartbegeleidster geeft veel voldoening. Het is zo mooi, dankbaar en persoonlijk. Maar met een passie voor het werk, komt ook het perfectionisme. Dus je staat altijd ‘aan’, want je weet natuurlijk nooit wanneer je gebeld wordt. Het uit handen geven is dan moeilijk, want tuurlijk vertrouw je je collega’s, maar je wilt het toch graag zelf doen. Nu staan we er voor elkaar, maar óók voor onszelf. Het is ons gezamenlijke bedrijf dus daar doe je je uiterste best voor. Als er nu onverhoopt iemand ziek wordt, is er altijd iemand die klaarstaat om de taken zo goed mogelijk over te nemen. Overigens komt dat maar heel zelden voor hoor, een afscheid wordt altijd van begin tot het eind door één van ons team begeleid, zo houden we zelf de controle en heeft de familie een vast aanspreekpunt.”

„Wanneer je samenwerkt, kun je je ervaringen delen en elkaar inspireren. Je leert de families in korte tijd heel goed kennen, je komt heel dichtbij en dan wil je een begrafenis of crematie zo persoonlijk mogelijk maken. Soms zie je in de woonkamer een opvallend item staan. Een verzamelobject zoals een speciaal autootje of een prachtig schilderij bijvoorbeeld, dan ga je nadenken over of en hoe zo’n thema verwerkt kan worden in een afscheid. Ik denk dat we allemaal erg creatief zijn en soms kun je elkaar dan op ideeën brengen”, zegt Joni van Pul. Ook zij werkte al in de uitvaartbranche. „Na een korte break, kon ik het vak tóch niet loslaten. Dus Hét Uitvaart Team kwam eigenlijk op precies het juiste moment. Ik zie het eigenlijk ook helemaal niet als werk, het is een manier van leven.”

Anne Hoeksma heeft een heel andere rol binnen het team. Hij is namelijk de chauffeur van de rouwauto. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de laatste verzorging van de overledene en is hij gastheer tijdens de uitvaart . Hij staat nabestaanden bij waar nodig. „Ik heb tot mijn 65ste in het beroepsonderwijs gewerkt. Toen een dierbare kwam te overlijden en ik de laatste zorg op mij mocht nemen, kwam ik erachter dat ik voldoening haal uit dit werk door iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik heb diverse cursussen gevolgd en de nodige ervaring opgedaan in de uitvaartbranche. Vervolgens heb ik een prachtige rouwauto gekocht en me als zelfstandige ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.”

Kruispunt

Anne, Joni, Sandra en Susanne kennen elkaar als collega’s uit het vak. Begin van dit jaar komen ze allen afzonderlijk op een soort kruispunt, waarin ze knopen hebben doorgehakt en nog niet weten wat de volgende stap is. Ja, werken in de uitvaartbranche, maar hoe? Wanneer Susanne hierover in gesprek raakt met Anne, zegt hij: ‘Je kunt mij toch inhuren? Dan werken we samen?’ Dat idee klinkt zo gek nog niet. Niet veel later sluiten ook Joni en Sandra aan. Samen richten ze Hét Uitvaart Team op. Een coöperatieve samenwerking van vier uitvaartprofessionals. „We kennen elkaar goed en zijn daardoor goed op elkaar ingespeeld. En natuurlijk het allerbelangrijkste: we hebben dezelfde visie. Namelijk: Het begeleiden van uitvaarten met liefde voor de mens en aandacht voor detail.”

Hét Uitvaart Team is 24 uur per dag bereikbaar, de uitvaartverzorgers beheren de telefoon om en om. Komt er een melding van overlijden binnen, dan wordt afgesproken wie de uitvaart gaat begeleiden. Soms hebben de nabestaanden al een voorkeur voor iemand uit het team, en anders gaat dit in overleg. Als eerste gaat Anne meestal samen met een collega naar de familie toe om de overledene te verzorgen. „Dat hoeft echt niet altijd midden in de nacht. Soms wel hoor, het is net wat de familie wil. Het kan ook heel fijn zijn om als naasten eerst even samen te zijn”, zegt Anne.

Daarna wordt er nagedacht over de locatie, de kist, kaarten, muziek en noem het allemaal maar op. Dan komt de uitvaartbegeleidster op een afgesproken moment. „Ook dan luisteren we natuurlijk naar wat de nabestaanden willen. Gedurende de week is er nog alle tijd en ruimte om stap voor stap de details door te nemen. We helpen de betrokkenen zo goed mogelijk door de eerste dagen van afscheid. Dat is zo mooi, heel intiem. Mensen laten je binnen in hun leven en verdriet. Soms voel je je bijna onderdeel van de familie”, zegt Joni.

Elke begrafenis en elke crematie is anders, daar zijn Anne, Sandra, Susanne en Joni het over eens. Of er nou veel of weinig budget is, dat maakt niks uit. „Er zijn zoveel opties. Ik heb weleens in een kleine woonkamer van een nabestaande gestaan om te speken, omdat er geen geld was om een locatie te huren. Maar dat heeft toch ook z’n charme? Het was een mooi en intiem afscheid en de familie was zo dankbaar. Ja, dat raakt je dan ook wel hoor”, aldus Susanne. „Een mooi afscheid hoeft niet veel te kosten, het zit ‘m in de kleine dingen.”

Dat het viertal vol passie dit werk doet, is overduidelijk. Allemaal stralen ze wanneer ze erover vertellen. „Een afscheid kan natuurlijk intens verdrietig zijn, helemaal wanneer een overlijden onverwachts komt of wanneer het een jong iemand betreft. Er zijn ook heus momenten die ons raken, dan pinken we ook wel eens een traantje weg. Wij zijn ook maar mensen”, zegt Joni. „Maar we blijven altijd professioneel, het draait niet om ons. Toch is het wel fijn dat we zulke momenten kunnen delen met elkaar.”

Hét Uitvaart Team staat klaar voor mensen uit de wijde regio, voornamelijk Drenthe, Friesland, en de Kop van Overijssel. Wie ergens anders een uitvaartverzekering heeft afgesloten, is alsnog vrij om te kiezen door wie hij of zij een afscheid wil laten regelen. En ook zonder uitvaartverzekering kunnen nabestaanden bij Hét Uitvaart Team terecht.

Kijk voor meer informatie op: www.hetuitvaartteam.nl

Nieuws

menu