Heb jij hier nog op school gezeten? Neem een kijkje in de voormalige hbs aan het Zuideinde in Meppel (later Stad & Esch) vlak voor de sloop begon en luister naar de verhalen van (oud-)leraren

Foto's: Wim Goedhart

Vlak voor de sloop en renovatie van de voormalige hbs aan het Zuideinde in Meppel van start ging, is de Meppeler Courant met zes docenten die les hebben gegeven op de voormalige school, nog door het gebouw gegaan.

Een iconisch gebouw in Meppel. De voormalige hbs aan het Zuideinde. Menig Meppeler heeft er wel les gehad. In 1882 ging de toenmalige hbs voor het eerst open. Op 4 juli 2014 werd er voor het laatst lesgegeven.

Toen zat Stad & Esch er nog in. Tegenwoordig is de locatie één grote bouwval. In de hbs komen appartementen, het gebouw blijft grotendeels intact, al wordt de aula een binnentuin. Maar voor de rest verandert het terrein flink. De aanbouw is al gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. En op het voormalige schoolterrein komen ook meerdere nieuwbouwwoningen.

Klik op de foto van de docent hieronder en de docent stelt zich aan je voor. Klik opnieuw op de foto om de introductie te stoppen.

Beluister hieronder de verhalen van de docenten over het lokaal, de school of de leerlingen.

„Het is gek om hier weer te zijn”, vertelt Sanneke Blom als ze voor het eerst haar oude tekenlokaal binnenstapt. Ze raakt emotioneel. Ze heeft er namelijk nooit echt afscheid van kunnen nemen.

Behalve de tekenlokalen op zolder, was er nog een ruimte op zolder van de voormalige hbs. Een geheime kamer. Bijna altijd was het luik op slot. Iedere leerling wilde er wel naar binnen. Sanneke Blom loopt door deze gigantische verborgen ruimte.

Sowieso waren de lokale enorm. Dat ervaart Alma de Lange, eveneens tekendocent, ook. Zij vertelt over haar tekenlokaal.

Niet alleen het tekenlokaal was enorm. Het scheikundelokaal ook. Peter Faber: „Vierkante meters te overvloed. Tegenwoordig wordt natuurlijk alles berekend.”

Peter Faber is echter begonnen in een ander lokaal. Lokaal 9. Ook zo’n joekel van een lokaal.

Maar hij vindt dit toch echt het ‘hoofdlokaal’. In dit lokaal is de gas- en wateraanvoer nog duidelijk zichtbaar.

Wat niet meer zichtbaar is, zijn de leerlingen. Die missen eigenlijk in het plaatje, vindt Rob Nooij, natuur- en scheikundedocent.

Nooij heeft in zijn tijd heel wat leerlingen gezien.

Geschiedenisdocent Max van der Veen mag nog graag aan zijn leerlingen denken. Hij is nu met pensioen, maar kijkt met genoegen terug op zijn tijd als docent. Hij had vroeger zijn eigen lokaal. Een aangepast lokaal. Het had een dubbele deur.

In zeker zin was de mediatheek ook een aangepast lokaal. Het fungeerde vroeger namelijk als iets anders. Peter Faber weet nog wel waarom. En oja, stonden er eindelijk de computers in, kampte Meppel met hoogwater.

Van de kelder terug naar zolder. In het tekenlokaal waren problemen met de ramen. Die gingen niet zo makkelijk open. Alma de Lange weet waarom er wel eens tekendozen verdwenen...

Een lastig raam was overigens niet het enige probleem in het tekenlokaal. Alma de Lange kent nog wel wat meer mankementen. De akoestiek bijvoorbeeld.

Overigens waren er in het aardrijkskundelokaal ook de nodige problemen met het raam. Aardrijkskundedocent David Pijpaert vertelt.

Bijzondere lokalen. Stad & Esch Zuideinde had er genoeg. Zo ook het biologielokaal. Want in welk lokaal groeien tegenwoordig nog planten?

Bijzondere hokjes kende de voormalige hbs ook. Tekendocente Sanneke Blom vertelt waar docenten vroeger wel eens stiekem gingen roken in de school.

Het is natuurlijk een mooie stiekeme locatie. Weggestopt op zolder. „Het is eigenlijk best wel afgezonderd van de rest van school”, zegt Sanneke over het tekenlokaal.

Tegenwoordig zit Stad & Esch dus op Ezinge. Daar heeft Rob Nooij het wel naar zijn zin. Alles is er namelijk mogelijk.

En dat vindt Alma de Lange ook.

Nieuws

menu