Wat doet NICE in Meppel? En wie is oprichter Alex van Oost met zijn circulaire economie? 'Hebben we een ramp nodig om tot verandering te komen?'

NICE bestaat vijf jaar. Het Noordelijk Innovatielab voor Circulaire Economie lijkt een ‘ongrijpbaar iets’, maar het kennis- en expertisecentrum – dat een plekje heeft gevonden in de Gasfabriek in de Meppeler binnenstad – treedt steeds meer op de voorgrond. Tijd voor een interview met Alex van Oost, grondlegger en directeur.

Alex van Oost, oprichter NICE in Meppel.

Alex van Oost, oprichter NICE in Meppel. Foto: Martijn Bijzitter

Beneden achterin, zeg maar aan de Jumbo-kant van het gebouw, werken de collega’s van NICE in een industrieel kantoor. Grote raampartijen, stalen constructies en veel beton. Een groene tweezitter en wat planten zorgen voor kleur. Op de eerste verdieping is het kantoor van Alex van Oost (54). De oprichter van NICE wordt inmiddels vergezeld door tientallen collega’s. „NICE is meer dan Alex van Oost, we zeggen niet voor niets ‘we are NICE’.”

Steeds vaker wordt NICE zichtbaar. Eerst in de kantlijn, maar met de steeds urgenter wordende discussie over duurzaamheid schuift het meer en meer naar de voorgrond. Zo heeft het een vinger in de pap als het gaat om de havendiscussie en de vernieuwbouw van Schouwburg Ogterop. „Onze adviezen worden steeds meer op waarde geschat.”

Lineair of circulair

Nieuws

menu